Romernas internationella dag uppmärksammas världen över

Porträtt av Katarina Taikon, 1953. Foto: Aftonbladet, Linde. Se bilden på Stockholmskällan.

Porträtt av Katarina Taikon, 1953. Foto: Aftonbladet, Linde. Se bilden på Stockholmskällan.

“Ni vet! Och ingen ska säga till mig att ni inte vet att dessa människor är förföljda på grund av sin härkomst. Det är er plikt att begripa det!” - Katarina Taikon

I morgon den 8 april uppmärksammas romernas internationella dag världen över till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. Under kongressen togs historiska beslut som kom att bli viktiga för romer, bland annat antog man officiellt den romska flaggan och den romska nationalsången Gelem, gelem.

I vår poddserie Kvinnans Plats hör du journalisten och författaren Lawen Mohtadi berätta om författaren och aktivisten Katarina Taikon som 1945 flyttade in i ett hus under Årstabron med sin familj. Innan dess hade familjen bott i tält runt om i Sverige till följd av den reglering som förbjuder romska familjer rätten till fast bostad. Taikons egna erfarenheter av diskriminering blir en viktig drivkraft i hennes kommande kamp för romers rättigheter.

→ Lyssna på avsnittet på Spotify här

→ Besök Kvinnans Plats för att lyssna och ta del av extramaterial här

Berättelsen om Katarina Taikon är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och ingår i de tio avsnitt som lyfter kvinnohistoria ur deras basutställning och samlingar. Producerad av Soundtelling.


Kvinnans Plats 📍

Aktivism, hungersnöd, förbjudet sex, facklig kamp, häxjakt och mycket mer. I poddserien Kvinnans Plats lyfter Stockholms Kvinnohistoriska fram kvinnors liv ur arkiv och samlingar och låter dem ta plats i staden – där historien utspelat sig. Kika in alla avsnitt här.

TIPS! Till varje avsnittssida finns elevuppgifter att fälla ut längst ner. De fungerar bra som hemuppgifter i undervisningen.

Föregående
Föregående

När jag inser att framtidens historiker inte kommer hitta kvinnorna i arkiven när de ska berätta om vår tid

Nästa
Nästa

Jogga historiskt med Linda Skugge i lurarna