Premiär för våra föremålsfilmer

Vilka kvinnohistorier hittar vi i Snus- och tändsticksmuseums samlingar? På bara tre minuter får du göra en resa i snusets historia och lära dig mer om bilden av snusande kvinnor nu och då.

Snusdosa från slutet av 1700-talet i 20 karat guld med orientaliska pärlor och motiv kopplade till grekisk mytologi som tillhört Charlotta Fredrika von Fersen (1756-1810).

Lyxigt luktsnus satte trenden

Luktsnuset började att trenda under 1500-talet. Det var den franska drottningen Katarina De Medici som blev tipsad om att använda luktsnus mot sin migrän – det sägs att nysningarna som luktsnuset orsakade fick hennes huvudvärk att lätta. Resten av Europa tittade på vad det franska hovet gjorde, och luktsnusets popularitet ökade därför bland överklassen.

Luktsnusdosan ur Snus-och tändsticksmuseets samlingar är från slutet av 1700-talet. Dosan har tillhört Charlotta Fredrika von Fersen (1756-1810), och gavs i gåva av hennes kusin, Axel von Fersen. Dosan är tillverkad av Friedrich Fyrwald (verksam i Stockholm 1786-1813). Hans dosor anses vara dom finaste svenska dosorna från den gustavianska perioden.

Snus- och tändsticksmuseum

Snus- och Tändsticksmuseum är ett industri- och kulturhistoriskt museum. Ur ett kulturarvsperspektiv visar och berättar vi om den svenska snus- och tändstickshistorien. Vi förmedlar fakta och kunskap om vår unika och innovativa snus- och tändstickstradition. Besök deras hemsida och läs mer om museet här.

Från luktsnus till portion – upptäck fler föremål ur samlingen

Stockholms Kvinnohistoriska hälsar på och lyfter kvinnohistoria genom föremål

Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända. Som en del av vår stora satsning Kvinnans Sak hälsar vi på våra medlemsorganisationer och lyfter fram tre föremål ur deras arkiv och samlingar. Resultatet blir en kort film där du får ett kvinnohistoriskt smakprov på dom berättelser som finns där.

Du kan också bidra – vi samlar allmänhetens berättelser! Vilken sak är kvinnohistoria för dig? Bidra med din berättelse – och gör historieskrivningen rikare. Genom att berätta historier om kvinnor och koppla dessa till föremål så kan vi tillsammans dela och bevara berättelserna för framtiden.

Föregående
Föregående

Nu kan du lyssna på samtalet om ekonomiskt våld

Nästa
Nästa

Call for Conference in Belgrade!