Vår historia

Berättelser om kvinnors villkor och betydelse i historien saknas ofta i historieskrivningen. Museet Stockholms Kvinnohistoriska öppnade 2019 för att förändra detta – och att ge publiken nya kulturupplevelser med kvinnohistorien som röd tråd.

Förslaget om att etablera ett kvinnohistoriskt museum i Stockholm kom första gången upp i Stadshuset 2012 genom i en motion av Ann-Marie Engel (V). Sedan dess har frågan både diskuterats men också utretts vid flera tillfällen. 2017 beslutade sittande majoritet i Kulturnämnden att avsätta medel i budget för ”Ett nytt kvinnohistoriskt museum” under rubriken ”Verksamheter för alla”.

Stockholms Kulturförvaltning ger i uppdrag att utreda möjligheterna

Stockholms kulturförvaltning var i kontakt med flera aktörer, men i februari 2018 anlitades tillslut Lina Thomsgård av Kulturförvaltningen i Stockholm för att utreda dom bästa möjligheterna för att etablera ett nytt museum samt för att operativt processleda arbetet med att ta fram ett fungerande koncept med lämplig part, utforma ett upplägg och en affärsmodell för framtiden. Till sin hjälp i arbetet knöt Thomsgård till sig organisationsutvecklare och ekonom Sofia Embrén.

Den ideella föreningen Stockholms Kvinnohistoriska bildades våren 2018 och bland medlemmarna fanns museer, arkiv, kulturföreningar, scener och forskare. Medgrundarna bestod av Thomsgård, Embrén samt tre personer ur Stockholms Kvinnohistoriskas första styrelse; Gunilla Thorgren, Helene Larsson Pousette och Eric Sjöström.

Museet öppnade för allmänheten 2019

Föreningen ansökte om utvecklingsstöd och kulturstöd för perioden 2018–2020 för att utveckla och realisera planerna om ett museum. Treårigt stöd beviljades sommaren 2018 och i mars 2019 började Stockholms Kvinnohistoriska sin publika verksamhet.

Lina Thomsgård var museichef under etableringsåren 2018–2021. Gunilla Thorgren är fortfarande styrelseordförande för Stockholms Kvinnohistoriska.

Relaterat

  • Stockholms Kvinnohistoriskas utställning i Boxen på ArkDes.

    Om museet

    Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum utan en egen byggnad. Vi lyfter kvinnohistoria kopplat till aktuella frågor som påverkar människors dagliga liv.

  • Stockholms Kvinnohistoriskas medlemsdag på Nordiska museet. Chimen och Anna pratar framför en publik.

    Våra medlemmar

    Museet är en ideell förening av kulturaktörer, arkiv och andra museer som vill samarbeta för att ge kvinnor större utrymme i historieskrivningen.

  • Personal & styrelse

    Stockholms Kvinnohistoriskas kansli finns vid Slussen i Stockholm. I styrelsen sitter sju ledamöter.