Bussen på bussen
Bussens historiska resa
Vi lyfter bussen på bussen. Ja, det stämmer. Under hösten 2023 dyker Stockholms Kvinnohistoriska upp på bussarna i Värmland för att uppmärksamma hur detta fordon bidragit till ökad jämställdhet.
Historiskt sett så har bussföraryrket dominerats av män. Även om det inte fanns någon lag som hindrade kvinnor från att köra buss så var den allmänna uppfattningen att motorer, bilar och bussar inte var något för kvinnor. Därför var det mest manliga förare på vägarna under 1800- och början av 1900-talet.
Sveriges första kvinnliga busschaufförer
Gotländska Berta Persson (1893–1961) var ett undantag. På 1920-talet blev hon Sveriges första kvinnliga busschaufför och transporterade åksugna gotlänningar mellan Kappelshamn och Visby i sin Chevrolet. Stockholm fick sin första kvinnliga busschaufför först under 1950-talet men där var responsen från allmänheten inte alltid positiv – vissa tyckte att det var olämpligt med en kvinnlig busschaufför.
Margit Claesson, Stockholms första kvinnliga busschaufför. Foto: Spårvägsmuseet.
“Jag minns en man som vägrade kliva på bussen för att det var en kvinnlig chaufför. Men vid den tiden var vi flera kvinnor ute som körde, så han fick vänta på tre bussar innan han till slut gav upp och klev på.”
– Margit Claesson, Stockholms första kvinnliga busschaufför, till Sveriges Radio.
En kvinna och en likvagn — så startade Karlstads stadstrafik
Innan det fanns kvinnor som var regelrätta busschaufförer – så saknades inte entreprenörandan. Visste du till exempel att Karlstads stadstrafik startade med en kvinna och en likvagn? Alma Andersson grundade år 1880 det åkeriföretag som senare ombildades till Karlstads stadstrafik. Med häst och vagn körde hon levande resenärer med vanlig häst och vagn – men hon körde också likvagn. Under 1920-talet flyttade Alma till Stockholm, och åkeriföretaget såldes för att så småningom bli kommunal verksamhet år 1947.
Bussen har bidragit till ökad jämställdhet
I dag är det fler kvinnor än män som åker buss. Bussen skapar ökade förutsättningar för ekonomisk självständighet, eftersom den ger alla samma möjlighet att ta sig till jobbet eller skolan. Bussen underlättar vardagen, där kvinnor ofta behöver ta ett större ansvar för hemarbetet, vid sidan av jobbet. Dessa aspekter gör kollektivtrafiken viktig för jämställdheten.
Vi lyfter bussen på bussarna i Värmland
Under hösten 2023 kan du ta del av lokal kvinnohistoria när satsningen "Du är historisk!" tar plats i Värmland – där kvinnohistoria samlas in, vecklas ut och synliggörs. Genom utställningar, seminarier, workshops och samtidsdokumentationer kan allmänheten både lära sig om och bidra till det gemensamma kulturarvet. Bland annat lyfter vi historien om bussen på just bussarna i Värmland.