Hyllmeter åt kvinnorna

I nästan alla Sveriges arkiv finns det ett stort jämställdhetsglapp. Detta vill Stockholms Kvinnohistoriska och Stockholms läns museum förändra genom att avsätta hyllmeter åt kvinnorna – med allmänhetens hjälp.

Insamlat material om Kristiina Kolehmainen, 2024. Foto: Jenny Bergensten. Stockholms läns museum

Arkiv fylls med nya berättelser

Projektet Hyllmeter åt kvinnorna syftar till att jämna ut jämställdhetsglappet i arkiven och synliggöra kvinnors historia i Stockholms län. Genom att avsätta plats på hyllorna i länsmuseets arkiv årligen skapas en plattform för att lyfta fram något eller någon som har betydelse för kvinnohistorien, men som kanske vanligtvis inte hamnar i våra arkiv.

Projektet Hyllmeter åt kvinnorna är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms Kvinnohistoriska. Initiativet är också en del av Arkivism.

Du nominerar — vi arkiverar

Vad vill du att framtiden ska minnas av vår samtid? Vilka kvinnor vill du ska gå till historien? Du nominerar i dag – vi arkiverar 2025. Skicka in din nominering senast 20 februari.

Insamlat material om Hammarby damfotboll. Foto: Jenny Bergensten. Stockholms läns museum

Det här arkiverades 2024

2024, projektets första år, lämnades över 250 nomineringar in från allmänheten. Efter noggrant övervägande valde projektets referensgrupp att arkivera Kristiina Kolehmainen (1956–2012), pionjären som förändrade serievärlden, och Hammarby damfotbolls historiska guldsäsong 2023. På Arkivens dag placerades materialet på hyllan i länsmuseets arkiv

Vad vill du att framtiden ska minnas av vår samtid?

Du nominerar — vi arkiverar

Följ processen

Här delar vi med oss av våra tankar, utmaningar och lärdomar under projektets olika delar. Du bjuds in att följa processen.

Bli Arkivist!

Vad kan du göra för att lyfta in mamma, mormor eller mormors mor i historien? Lär dig hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning med boken Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. Boken ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska.

möjliggör fler projekt som gör historieskrivningen mer jämställd