"Så försvann spåren av vad jag gjorde dag för dag som chefredaktör under fjorton år"
Christina Jutterström har varit den första kvinnliga chefen på en rad medieposter. Hon är journalist och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen, samt VD för Sveriges Television. I dag är hon pensionär.
VAR HAR DU ARKIVERAT MATERIAL OCH AV VILKEN SORT?
Mitt material finns arkiverat på KvinnSam*. Där finns allt från korrespondens, manuskript och tal till material från min tid på SVT och tidningsurklipp. Arkivförteckningen finns på Alvin-portalen och vem som helst kan studera materialet på plats på Göteborgs universitetsbibliotek. Se Jutterströms arkivförteckning här.
VARFÖR HAR DU ARKIVERAT DITT MATERIAL?
KvinnSam frågade, och som första kvinna på flera tunga chefsposter i medievärlden känns det viktigt att bidra med material för framtida genus- och medieforskning, liksom för forskning inom statsvetenskap. Jag har ju varit delaktig i flera stora utvecklingsprojekt som varit nära förknippade med samhällsutvecklingen i stort.
VILKA TIPS HAR DU TILL DEN SOM FUNDERAR PÅ ATT ARKIVERA SITT EGET MATERIAL?
Var lite ordentligare än du orkar! Jag sparade mina almanackor från tiden på Dagens Nyheter i en tennisväska som jag oaktsamt ställde på kattvinden. När jag sedan öppnade väskan många år senare upptäckte jag att massa larver och andra rörliga kryp hade boat in sig bland almanackorna, vilket är lätt hänt i gamla hus. Snabbt stängde jag tennisväskan och åkte med den direkt till soptippen. Så försvann spåren av vad jag gjorde dag för dag som chefredaktör under fjorton år, liksom tennisväskan jag fick i femtioårspresent från kulturredaktionen på Dagens Nyheter.
*Kvinnsam
Kvinnsam – nationellt bibliotek för genusforskning, är en universitetsgemensam forskningsinfrastruktur vid Göteborgs universitet, med placering vid Humanistiska biblioteket. Verksamheten består i att bevaka och förteckna litteratur om genusfrågor, att samla, ordna och förteckna kvinnohistoriskt arkivmaterial samt ge referensservice. Deras störta databas innehåller cirka 150 000 referenser, baserade på litteratur i universitetsbibliotekets samlingar. Utforska KvinnSam här.
Det är dags för #Arkivism
Med Arkivism vill Stockholms Kvinnohistoriska förändra framtidens historieskrivning som bättre speglar världen som den ser ut i dag. Och vi börjar nu.
Vill du lära dig hur du bevarar kvinnors liv för framtidens historieskrivning? Svaren finns i vår bok Arkivism: en handbok!