#ENDOs

Visste du att 250 000 personer i Sverige lever med endometrios? Trots det har närmare hälften av Sveriges befolkning aldrig hört talas om sjukdomen. EU-projektet #ENDOs förenar konst, historia, narrativ medicin och digitala verktyg med målet att öka kännedomen om endometrios hos allmänheten, samt ge patienter verktyg för att bättre förstå och hantera sin sjukdom.

Endometrios genom många perspektiv

Ett möte mellan konst, historia, narrativ medicin och digitala verktyg

Projektet #ENDOs lyfter endometrios, en sjukdom som innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern och kan orsaka problem som smärta. Det treåriga projektet förenar konst, historia, narrativ medicin och digitala verktyg och engagerar aktörer inom utbildning, vård, konst och kultur från Frankrike, Italien, Sverige, Finland och Irland.

Inom projektet, som sträcker sig till 2026, utvecklas digitala verktyg, utställningar och digitalt innehåll med syfte att förbättra kommunikationen och förståelsen mellan vårdpersonal och personer med endometrios, samt öka kännedomen bland allmänheten. 

Projektets resultat

#ENDOs är ett treårigt europeiskt projekt som finansieras av EU genom Erasmus. Projektet innehåller tre större satsningar: 

  1. En AI-baserad applikation som förenklar medicinskt språk för patienter. 

  2. Användandset av konst, kultur och historia för att sprida kunskap om endometrios genom visuell, verbal och scenisk konst, bland annat genom konstutställningen "Breaking this Silence", samt en digital utställning skapad av Kvinnohistoriska. 

  3. Spridning av de metoder som utvecklats inom narrativ medicin till vårdpersonal och sjuksköterskor, genom ett känslobaserat lexikon som sätter ord på patienters upplevelser.

Konstverk av livmoder skapad av konstnären Rachael Jablo som en del av projektet Hysteria.

Hysteria, Rachael Jablo.

Upptäck en digital utställning om endometrios

Pain unseen är en digital utställning på engelska som genom konst, medicin, historia och personliga berättelser lyfter fram olika perspektiv på endometrios. Utställningen är producerad av Stockholms Kvinnohistoriska med partners, som en del av projektet #ENDOs.

Nyheter om #ENDOs

Deltagare i projektet

Projektet leds av Le Laba. Partners i projektet är Stockholms Kvinnohistoriska, Vulgaroo, Digital Narrative Medicine, Momentum Educate + Innovate, L'Agence Créative, Maynooth University, University of Turku och Università degli Studi di Palermo.

Med stöd från Erasmus+ Education and Training-programmet.

Finansierat av Europeiska unionen. Åsikter och uppfattningar som uttrycks är dock endast författarens/författarnas egna och återspeglar inte nödvändigtvis Europeiska unionens eller European Education and Culture Executive Agency (EACEA) syn. Varken Europeiska unionen eller EACEA kan hållas ansvariga för dessa.