Tillbaka till alla evenemang

Stockholms Kvinnohistoriska och Kulturhuset Stadsteatern Vällingby lyfter kvinnohistoria genom utställning: 100 år genom 10 saker


  • Kulturhuset Stadsteatern Vällingby 41 Vällingbyvägen Stockholms län, 162 65 Sverige (se karta)

Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, demokratiska processer och människors liv?

I utställningen 100 år genom 10 saker visar Stockholms Kvinnohistoriska tio föremål som bär på berättelser som har påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Utställningen pågår från den 25 februari till den 9 april och görs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby.

Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända – trots att kvinnor utgör halva mänskligheten.

Utställningen 100 år genom 10 saker utgår från boken Kvinnosaker, författad av historikern Karin Carlsson och utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska. Utställningen och boken lyfter vanliga föremål som spelat ovanligt stor roll i historien och gör kunskapen tillgänglig för fler.

Läs mer och köp boken här

När? Vernissage 25 februari. Öppet tisdag till lördag 12.00-18.00. Utställningen pågår till och med 9 april 2022.
Var? Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.
Pris: Fri entré.

Utställningen sker i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern Vällingby och genomförs med stöd från Riksantikvarieämbetet och Stockholms stad. Den pågår under föreställningen Kris av Karin Boye på Kulturhuset Stadsteatern Vällingbys spelperiod. Läs mer om pjäsen här

100 år genom 10 saker är en utställning som är framtagen av Stockholms Kvinnohistoriska för att andra, såsom skolklasser, bibliotek och kulturhus, också själva ska kunna genomföra den.

Bidra med din egen berättelse om en sak

I samband med utställningen bjuder vi också in besökarna att bidra med sina egna berättelser om kvinnors liv, villkor, erfarenheter och gärningar kopplade till föremål. Var med och berätta kvinnors historia genom en av dina egna saker!

Klicka här för att se dom saker och berättelser som både museer och allmänheten lämnat in till oss. Där kan du också ladda upp en bild på ett föremål och lämna in din egna berättelse. Då kommer saken finnas kvar i vår digitala samling – och berättelsen går till historien.

Föregående
Föregående
19 februari

Stockholms Kvinnohistoriska gästar Stadsmuseet i Stockholms långlunch!

Nästa
Nästa
23 mars

Historielektion: om arkivens makt