Tillbaka till alla evenemang

Historielektion: om arkivens makt

“Att radera historien är en framgångsrik metod för att framkalla kollektiv minnesförlust”
— Lars Ilshammar i boken Arkivism.

Arkiven har gått från att länge ha tjänat makthavarnas egna intressen till att i dag ha rollen som förvaltare av våra minnen och identiteter. I tider av krig och oro är det ingen slump att något av det första som attackeras är våra arkiv, bibliotek, museer och monument – något som just nu hotar kulturarvet i Ukraina. Dessa blir måltavlor eftersom vårt kulturarv  är grundläggande för att förstå vår samtid. I en historielektion med Lars Ilshammar, journalist,  historiker och biträdande riksbibliotekarie vid Kungliga biblioteket, tittar vi närmare på  arkivens makt, vikten av vårt arkiverade kulturarv i dag och på vilka sätt arkiven hotas.

I Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger vi aktuella debatter och brinnande frågor en historisk kontext. Tillsammans med landets främsta forskare och experter får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar. Inga förkunskaper krävs för att lyssna.

När? Onsdag 23 mars kl. 17.00

Var? Digitalt på Zoom.

Hur? Anmäl dig kostnadsfritt till historielektionen för att få Zoom-länken och mer information skickad till dig.

→ Anmäl dig till historielektionen här!

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.

Med publika arrangemang ger vi plats åt kvinnohistorien där människor befinner sig i sin vardag. Samtidigt synliggör vi nya berättelser genom arkivutgrävningar och dokumenterar vår samtid för framtidens historieskrivning – allt medan vi undersöker vad ett museum kan vara i dag. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.


☞ Är du nyfiken på hur du kan vara med och bidra till att fler berättelser arkiveras för framtiden?

I boken Arkivism – en handbok hittar du handfasta tips och metoder från experter om arbetat med arkiv i decennier – så att du kan vara med och bidra till historieskrivningen genom att hitta, lyfta och spara kvinnors berättelser.

→ Läs mer om Arkivism här!

Föregående
Föregående
25 februari

Stockholms Kvinnohistoriska och Kulturhuset Stadsteatern Vällingby lyfter kvinnohistoria genom utställning: 100 år genom 10 saker

Nästa
Nästa
31 mars

Kvinnohistorisk Filmkväll: Lena