Tillbaka till alla evenemang

Kvinnorna i Filmstaden: Hembiträdet – film + samtal

  • Filmstaden Råsunda 9 Greta Garbos väg Solna, Stockholms län, 169 40 Sweden (se karta)
kristin_kommenderar.jpg

I en av svensk films mest populära subgenrer var hembiträdet den självklara hjälten. Hon var bitsk och domderande, men samtidigt med ett hjärta av guld och en stor drös humor. Men vem var hon bortom filmduken?

Välkommen på filmklassikerkväll där vi riktar strålkastaren på hembiträdet – på och utanför filmduken. Hembiträdet blev det svenska folkhemmets stöttepelare och en stor maktfaktor i svensk film under 30 och 40-talet – och ingen kunde styra och ställa som Dagmar Ebbesen. I Kristin kommenderar från 1946 ser vi henne i huvudrollen. Efter filmen möter vi historikern Lisa Öberg i ett samtal med Filmstaden Kulturs Mikaela Kindblom om hembiträdets roll och politiska strid genom tiderna.

Plats: Bergmanbion, Filmstaden Råsunda, T-bana Näckrosen.
Pris: 50 kr. Föranmälan krävs: boka@filmstadenskultur.se. Invänta bokningsbekräftelse och betala på plats (kontant eller Swish).

I samband med att Filmstaden i Råsunda firar 100 år under 2020 presenterar Stockholms Kvinnohistoriska och Filmstadens Kultur en serie filmer ur svensk filmhistoria som visar var kvinnorna har hållit hus i svensk film.

KRISTIN KOMMENDERAR (1946)

I komedin Kristin kommenderar från 1946, två år efter den efterlängtade hembiträdeslagen, gör Dagmar Ebbesen en av sina paradroller i titelrollen som det godhjärtade rivhjärnet Kristin. Hembiträdet Kristin är ju inte bara den som sköter om hemmet och hushållet för en familj som hon inte är släkt med. Hon har även en egen mottagning i Gamla stan som kvacksalvare och ser till att pappan i familjen tar läkarexamen och mamman återgår till sitt jobb som illustratör efter att ha fött tre barn.

Dagmar Ebbesen (1891–1954) var en av sin tids stora folkkära aktriser, både på scen och i film, och har en gata uppkallad efter sig i Filmstaden Råsunda.

Se filmens trailer här 

Föregående
Föregående
17 februari

Inspirationskväll för lärare: Kvinnans plats – i historien, i Stockholm, i undervisningen

Nästa
Nästa
22 februari

Lansering av projektet Women and AIDS – film + samtal