“19,6 miljoner kvinnor lever med hiv (15 år eller äldre) – vilket motsvarar 52% av alla vuxna som lever med hiv” (källa: UNAIDS)
Tillsammans med Face of AIDS Film Archive bjuder vi in till lanseringen av Women and AIDS – ett projekt som sätter ljus på de många kvinnohistorier som finns i arkivet och lyfter fram aspekter på hiv och aids som inte blivit tillräckligt uppmärksammade. Se filmer från arkivet och träffa skribenterna bakom Women and AIDS. Hur har hiv och aids skildrats på film, och vilken roll har kvinnor spelat i dessa berättelser?
🎤 Face of AIDS Film Archive och Stockholms Kvinnohistoriska berättar om projektet
🎞️ Vi visar filmklipp ur arkivet
✏️ Skribenterna Emma Gray Munthe, Erik Gunnarsson och Izabella Rosengren berättar om deras arbete med Women and AIDS. Samtalet modereras av Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola.
📹 Filmregissören Staffan Hildebrand berättar om filmerna och arbetet med Women and AIDS.
🎞️ Filmvisning av Women at the Frontline (2002). Staffan Hildebrands film skildrar fyra kvinnor som lever med hiv i Indonesien, Bolivia, Kenya och Sverige. De berättar om sina liv och sitt arbete mot hiv och för kvinnors rättigheter.
🎈Mingel i foajén
Lanseringen sker hos och i samarbete med Almas Park – Stockholms sprillans nya center för kultur och kreativitet. Läs mer om Almas Park på deras hemsida här.
Lördag 22 februari 14.30–16.30
Fri entré, ingen föranmälan krävs. Välkomna!
☞ OM WOMEN AND AIDS
Face of AIDS Film Archive (Foa) är ett onlinearkiv med filmmaterial som drivs av Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket. För att lyfta fram underberättade aspekter på hiv och aids har Stockholms Kvinnohistoriska och Face of AIDS Film Archive gått samman i projektet ”Women and AIDS” som lanseras som tema på arkivets hemsida. Kika in hemsidan här.
Tre skribenter och en illustratör har bjudits in för att utforska deras arkiv utifrån det givna temat. Journalisten Izabella Rosengren skriver om kvinnors rättigheter som en nödvändig förutsättning för ett framgångsrikt arbete mot hiv. Filmskribenten Emma Gray Munthe gör en exposé över hur hiv och aids har skildrats på film, och vilken roll kvinnor spelat i dessa berättelser. Serietecknaren Hanna Gustavsson har illustrerat hennes text. Idéhistorikern Erik Gunnarsson beskriver hur feministiska aktivister drivit på för att uppmärksamma kvinnors situation i aidsepidemin.
☞ OM FACE OF AIDS FILM ARCHIVE
Face of AIDS Film Archive (Foa) är ett onlinearkiv som drivs av Karolinska Institutet Universitetsbiblioteket. Det innehåller de ca 800 timmar film om den globala aidsepidemin som regissören och journalisten Staffan Hildebrand har arbetat med i över trettio års tid. Just nu är ca 300 filmer tillgängliga för allmänheten. Det totala arkivet uppgår till ca. 2000 filmer. Läs mer om Face of AIDS Film Archive på deras hemsida.
☞ ETT MUSEUM PÅ 187 160 000 M²
Stockholms Kvinnohistoriska är ett museum dedikerat till kvinnohistoria, som ska verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Vi är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. I stället dyker Stockholms Kvinnohistoriska upp i olika skepnader runt om i staden, med visningar, vandringar, samtal och utställningar, för att visa hur kvinnohistorien kan ta plats i vardagen och vara en del av allmänbildningen.