Kalender
Just nu har vi inga programpunkter inplanerade i närtid, men snart dyker det upp något nytt här. Under tiden kan du kolla in våra digitala produkter, vår podd Kvinnans Plats eller läsa mer om vilka publika format vi erbjuder.
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
Kvinnohistoriska säger HEJ DÅ 2020 - med Kakan och gäster
Tisdag 29 december 2020 kl. 19.00–20.00. Live på Instagram via vårt konto @kvinnohistoriska
Kvinnohistoriska säger HEJ DÅ till 2020 med naturkraften och renässanskvinnan Kakan Hermansson och gäster. För många har det här varit ett riktigt skitår. Hur kommer vi minnas det i framtiden, vad tar vi med oss in i 2021 och vad vill vi lämna kvar?
INSTÄLLT! Kvinnohistorisk filmsnackis: Black Widow – samtal + film
Torsdag 14 maj 19.30–22.00
Hör upp Marvels-fans! Fas 4 är på uppstart. Filmen om Natasha Romanova även kallad Black Widow – Avengers mest dödliga superspion som skolades från ung ålder till en dödlig undercoveragent – är äntligen här. Betrodd av vissa och fruktade av de flesta strävar Black Widow för att kompensera för sina onda handlingar genom att hjälpa världen, även om det innebär att hennes händer blir smutsiga på vägen.
UPPSKJUTET: Feminists of color & artistic practice
Lördag 28 mars 13.00–14.30
Tongivande (och) kreativt verksamma svenska feminister som rasifieras som icke-vita deltar i ett panelsamtal om konstnärliga praktiker. Hur arbetar vi? Vad inspireras vi av? Vilket motstånd möter vi? Och, hur kan vi genom våra praktiker försöka uppnå förändring i samhället?
INSTÄLLT! Kvinnohistorisk filmsnackis: Till min dotter – film + samtal
Torsdag 19 mars 19.30–21.30
Vi visar vinnaren av bästa dokumentär på Cannes filmfestival – och enligt The Times en av de viktigaste filmer du kommer att se under din livstid. Till min dotter är en dokumentärfilm olik de flesta andra. Arazo Arif och Astrid Assefa inleder kvällen med läsning ur Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs flerfaldigt prisbelönta Kriget har inget kvinnligt ansikte.
Plats på scen: Den olydiga (kvinno)kroppen
Tisdag 3 mars 18.00–18.30
Ett samtal med Ingrid Mugalu och Axel Karlsson Rixon om hur (kvinno)kroppen gestaltats inom scenkonsten – både ur ett historiskt perspektiv men också med blicken i framtiden. Hur kan frihet i relation till kroppen inom konsten se ut – och vad behöver kroppen förhålla sig till?
Lansering av projektet Women and AIDS – film + samtal
Lördag 22 februari 14.30–16.30
Tillsammans med Face of AIDS Film Archive bjuder vi in till lanseringen av Women and AIDS – ett projekt som sätter ljus på de många kvinnohistorier som finns i arkivet och lyfter fram aspekter på hiv och aids som inte blivit tillräckligt uppmärksammade. Se filmer från arkivet och träffa skribenterna bakom Women and AIDS. Hur har hiv och aids skildrats på film, och vilken roll har kvinnor spelat i dessa berättelser?
European Cinema Night: Feministisk AW
Fredag 6 december 16.00–19.00
Fira European Cinema Night med en feministisk after work – filmvisning och samtal kring filmen Gud finns, hennes namn är Petrunya. I samtalet deltar filmens regissör Teona Strugar Mitevska, Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska och Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet. Kvällen inleds och avslutas med mingel, dryck och snacks. Fri entré!
Filmfrukost: Sara Lidman – med allt sitt väsen
Söndag 17 november 10.30–13.30
Vi bjuder in till filmfrukost med visning av SARA – MED ALLT SITT VÄSEN, en film om Sara Adela Lidman, flickan från Västerbotten som blev författare. Efter visningen följer ett samtal mellan regissör Gunilla Bresky och Ulrika Kärnborg, ordförande Fredrika Bremer-förbundet. Vem var Sara Lidman, bakom de politiska sanningarna och recensenternas lovord?
Filmfrukost & Författarsamtal om gåtan Hilma af Klint
Söndag 3 november 10.30–13.30
2017 släppte Anna Laestadius Larsson romanen Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint som direkt blev en storsäljande succé. Nu möter hon publiken efter frukostvisningen av bioaktuella dokumentären Bortom Det Synliga - Filmen om Hilma af Klint och berättar om Hilma som inspiration, om kvinnorepresentationen och det andliga sökandet.
Film- och fullmånefrukost: Hilma af Klint och Ockultismen
Söndag 13 oktober 10.30–13.30
Ockultism och konstnärsskap ligger till grund för samtalet som följer efter visningen av den nya dokumentären "BORTOM DET SYNLIGA - Filmen om Hilma af Klint" som visas med filmfrukost på 🌕fullmåne-söndagen den 13 oktober 🌕.
Det kvinnliga avantgardet – Unda Hörner på Sverigebesök
Onsdag 28 augusti 17.30–19.00
Följ med till året då kaos och en ny ordning, drömmar och vansinne smälter ihop till ett hopp om framtiden. Yvonne Hirdman samtalar med Unda Hörner om året 1919, om kvinnohistoria och kvinnans nya position i samhället efter det förödande kriget.
Kulturarv och framtidens filmhistoria
Tisdag 25 juni kl. 16.30–17.30
Hur kan den rörliga bildens kulturarv bli mera öppet för mångfald? Hur hanterar vi luckorna i filmhistorien? Berättelserna som aldrig blev, berättelserna som blev men glömdes bort, försvann eller rentav kastades? Hur ska man arbeta för att arkiven som byggs upp i dag håller för framtiden?
Fotbollssnack med Stockholms Kvinnohistoriska: Klass & ursprung
Torsdag 20 juni kl. 19.30
I samband med visningarna av Sveriges tre gruppspelsmatcher gästar Stockholms Kvinnohistoriska Trädgården för att snacka fotboll – och att sätta ljuset på frågor som präglat damfotbollens framväxt i Sverige. Temat den 20 juni är klass & ursprung.
Fotbollsnack med Stockholms Kvinnohistoriska: Pengar & identitet
Söndag 16 juni kl. 13.30
I samband med visningarna av Sveriges tre gruppspelsmatcher gästar Stockholms Kvinnohistoriska Trädgården för att snacka fotboll – och att sätta ljuset på frågor som präglat damfotbollens framväxt i Sverige. Temat den 16 juni är pengar & identitet.
Women's corner – om Fogelstad
Fredag 14 juni 12:00–13:00
Under ett antal fredagar bjuder vi in till samtal där kända och okända personer berättar sin historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv – och samhället. Fredag 14 juni: Lotta Grut och Anna-Lena Hemström berättar om Fogelstad.
Trenger Oslo et kvinnehistorisk museum?
Torsdag 13 juni kl. 18
Stockholms Kvinnohistoriska ble lansert i mars i år. Dette er et nytt museum, uten egen bygning. Alle medlemmenes arenaer, byen og samfunnet tas i bruk for å synliggjøre kvinners liv og kvinners historie. Er dette den nye måten å bygge et museum på? Trenger Oslo noe som Stockholms Kvinnohistoriska, og hvordan skal det skapes?
Fotbollssnack med Stockholms Kvinnohistoriska på Trädgården: Hat & kärlek
Tisdag 11 juni kl. 16.30
I samband med visningarna av Sveriges tre gruppspelsmatcher gästar Stockholms Kvinnohistoriska Trädgården för att snacka fotboll – och att sätta ljuset på frågor som präglat damfotbollens framväxt i Sverige. Temat den 11 juni är kärlek & hat.
Women's corner – Suzanne Osten
Fredag 24 maj 12:00–13:00
Under ett antal fredagar bjuder vi in till samtal där kända och okända personer berättar sin historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv – och samhället. Fredag 24 maj: Suzanne Osten.
Women's corner – med Anna Charlotta Gunnarson
Fredag 17 maj kl 12.00
Under ett antal fredagar bjuder vi in till samtal där kända och okända personer berättar sin historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv – och samhället. Fredag 17 maj: Anna Charlotta Gunnarson
Women's corner – med Cassandra Klatzkow
Fredag 10 maj kl 12.00
Under ett antal fredagar bjuder vi in till samtal där kända och okända personer berättar sin historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv – och samhället. Fredag 10 maj: Cassandra Klatzkow
Women's corner – Mian Lodalen
Fredag 26 april kl 12.00
Under ett antal fredagar bjuder vi in till samtal där kända och okända personer berättar sin historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv – och samhället. Fredag 26 april: Mian Lodalen
Women's corner – Gunilla Thorgren
Fredag 5 april kl 12
Under ett antal fredagar bjuder vi in till samtal där kända och okända personer berättar sin historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv – och samhället. Fredag 5 april: Gunilla Thorgren, författare.
Kulturhuset Stadsteatern: Tag plats! 100 år sedan kvinnor fick rösträtt
Torsdag 4 april 17.30
Ett samtal mellan författaren och f.d. ledarskribenten Barbro Hedvall och Cecilia Garme, politisk journalist och moderator. Samtalet tar sin utgångspunkt i Barbro Hedvalls bok Vår rättmätiga plats. Om kvinnors kamp för rösträtt.
Film som förändrar – filmvisning & samtal
Söndag 31 mars 13:00–14:00
Arabiska Teatern har gjort nio korta filmer om Agenda 2030, FN:s globala mål som bland annat tar upp kvinnors rättigheter. Nu bjuder vi in till en visning av två av dessa filmer, med fokus på kvinnors situation. Efter filmvisningen hålls ett samtal om vad som gestaltas i filmerna, varför och hur.
Ethics and making history available
Fredag 29 mars 17:30–18:45
In everyday work, museums often face ethical questions and challenges: in contact with informants; in the handling of artefacts, narratives and presentations. What ethical issues do the museums encounter in relation to registration and presentation of historical material, of difficult and personal stories? Meet Kathrin Pabst, Armando Perla and Anna Ulfstrand in conversation with Helene Larsson Pousette, Stockholm Museum of Women’s History.
Women's corner – Saadia Hussain
Fredag 29 mars kl 12
Under ett antal fredagar bjuder vi in till samtal där kända och okända personer berättar sin historia och om en händelse som gjort avtryck i deras liv – och samhället. Fredag 29 mars: Saadia Hussain, konstnär, konstaktivist och konstpedagog. Hon är konstnären bakom de stora målningarna i utställningen Kvarterets kvinnor. Hör hennes fantastiska historia!
#metoo – vad gör det om 100 år?
Onsdag 27 mars 16:00–17:30
I Sverige spreds #metoo i över 70 olika branschupprop med tillhörande vittnesmål, från skådespelarnas #tystnadtagning till byggbranschens #sistaspikenikistan. I nuläget har minst fyra museer påbörjat insamling av #metoo-upprop och flera forskningsprojekt samlar in data. Naturligtvis måste uppropen dokumenteras och sparas för framtiden men hur ska det gå till? Ett samtal om metod, teknik, etik och hur vi kan säkerställa att den som om hundra år är nyfiken på vad som hände hösten 2017 faktiskt får hela bilden.
Låt oss prata ”vit feminism”
Tisdag 26 mars 19:00-20:00
Samtalet är flyttat till Ö2 på Östgötagatan 2
Arazo Arif, Fanna Ndow Norrby och Parasto Backman samtalar kring eurocentrismen inom den feministiska rörelsen. Hur kan vi öppna upp dialogen och göra plats för fler perspektiv och erfarenheter?
Klimakteriet – en evolutionär succé
Söndag 24 mars 13:00–14:00
Klimakteriet, eller menopausen, är något som alla kvinnor har upplevt eller kommer att uppleva. Trots det talas det väldigt sällan om vad det egentligen innebär. Stockholms Kvinnohistoriska och Bokförlaget Atlas bjuder in till samtal med författarna till antologin Klimakteriet.
Samtal mellan raderna – om att vara journalist och kvinna
Fredag 22 mars 17:30–18:30
Ett samtal om kvinnor inom journalistiken då och nu. Vilka framsteg har gjorts och vilka problem kvarstår i dag? Journalisten och författaren av boken Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist, Jenny Nordlander, samtalar med Kerstin Brunnberg, Zian Zandi och Aleyna Kaya – tre kvinnliga journalister ur tre generationer om kvinnors förutsättningar i en bransch med makt att påverka hela samhället.
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.