Kalender
Just nu har vi inga programpunkter inplanerade i närtid, men snart dyker det upp något nytt här. Under tiden kan du kolla in våra digitala produkter, vår podd Kvinnans Plats eller läsa mer om vilka publika format vi erbjuder.
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
Film som förändrar – filmvisning & samtal
Söndag 31 mars 13:00–14:00
Arabiska Teatern har gjort nio korta filmer om Agenda 2030, FN:s globala mål som bland annat tar upp kvinnors rättigheter. Nu bjuder vi in till en visning av två av dessa filmer, med fokus på kvinnors situation. Efter filmvisningen hålls ett samtal om vad som gestaltas i filmerna, varför och hur.
Drottningsylt – från Sigrid till Silvia
Lördag 30 mars 13:00–14:00
I sin bok Drottningsylt vill Josefin Johansson föra fram Sveriges alla drottningar – från vikingatid till idag. Vilka var de och vad hade de egentligen för sig? Besök Hökens gata och lär dig allt om drottningar från Sigrid Storråda till Drottning Silvia.
Att skriva i exil
Fredag 29 mars 19:00–20:00
Kayo Mpoyi föreläser om exilskrivande och vilka utmaningar skribenter i samma position står inför. Kayo själv har utifrån sina egna erfarenheter omfamnat sitt fragmentariska skrivande – ”Ett trasigt liv kan bara berättas i fragment”
Ethics and making history available
Fredag 29 mars 17:30–18:45
In everyday work, museums often face ethical questions and challenges: in contact with informants; in the handling of artefacts, narratives and presentations. What ethical issues do the museums encounter in relation to registration and presentation of historical material, of difficult and personal stories? Meet Kathrin Pabst, Armando Perla and Anna Ulfstrand in conversation with Helene Larsson Pousette, Stockholm Museum of Women’s History.
När kvinnor tog på sig underbyxor
Fredag 29 mars 16.00-16.30
Underbyxor har inte alltid varit något självklart för stockholmskan. Tvärtom, i en tid utan ordnade toaletter var det kanske mer praktiskt utan! Genom en förteckning över avlidna kvinnors kläder visar Lisa Öberg hur underbyxorna slår igenom i 1870-talets Stockholm.
Tisdagar med tolfterna – nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm
Torsdag 28 mars 19:00-20:00
Författarna Ellen Key och Amalia Fahlstedt startade Tolfternas samkväm med syfte att utbyta erfarenheter över klassgränserna och att sprida bildning. Flera av deltagarna är i dag kända namn som rösträttskvinnan Anna Whitlock och Stockholmspolitikern Anna Lindhagen. I boken Tisdagar med Tolfterna (Stockholmia förlag, utkommer sept 2019), tecknar Lisbeth Håkansson Petré en levande bild av samkvämen, kvinnornas vardagsliv och kampen för rösträtt.
Kvinnliga landskapsarkitekter
Torsdag 28 mars 17.30-18.30
I samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms Kvinnohistoriska föreläser Catharina Nolin, professor inom kultur och estetik, om kvinnliga landskapsarkitekter.
Konstnärliga avsmyckningar av Norra Djurgårdsstaden
Torsdag 28 mars 16:00–17:00
Välkommen att höra curator Stella d’Ailly berätta om ett av Sveriges största oberoende konstprojekt!
Projektet undersöker begreppet hållbarhet med fokus på stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden. Kan utvecklingen anses hållbar även ur ett kulturellt och socioekonomiskt perspektiv?
The History and Future of Women Making Herstory
Onsdag 27 mars 18:00–19:00
Whose stories are being told – and whose are being left out – as our cities continue to grow? Herstory wants to visualize immigrant women’s hidden and forgotten role in building and shaping the Swedish society. Parvin Ardalan, feminist activist, is visiting us to talk about their work. (The lecture will be held in English).
#metoo – vad gör det om 100 år?
Onsdag 27 mars 16:00–17:30
I Sverige spreds #metoo i över 70 olika branschupprop med tillhörande vittnesmål, från skådespelarnas #tystnadtagning till byggbranschens #sistaspikenikistan. I nuläget har minst fyra museer påbörjat insamling av #metoo-upprop och flera forskningsprojekt samlar in data. Naturligtvis måste uppropen dokumenteras och sparas för framtiden men hur ska det gå till? Ett samtal om metod, teknik, etik och hur vi kan säkerställa att den som om hundra år är nyfiken på vad som hände hösten 2017 faktiskt får hela bilden.
Wilhelmina, Johanna och Ebba – tre generationer kvinnor i en brytningstid
Onsdag 27 mars 14:00–15:00
Om Hallwylska museets grundare Wilhelmina von Hallwyl, hennes mor Johanna Kempe och äldsta dotter Ebba von Eckermann, som förhöll sig till den framväxande kvinnorörelsen på olika sätt. Samlande och filantropi var andra områden som förenade och skilde dem åt.
Låt oss prata ”vit feminism”
Tisdag 26 mars 19:00-20:00
Samtalet är flyttat till Ö2 på Östgötagatan 2
Arazo Arif, Fanna Ndow Norrby och Parasto Backman samtalar kring eurocentrismen inom den feministiska rörelsen. Hur kan vi öppna upp dialogen och göra plats för fler perspektiv och erfarenheter?
Vad är nästa steg? – intersektionellt genusperspektiv på museer och kulturarv
Tisdag 26 mars 17:30–18:30
Vad ska vi tänka på och vad kan göras när olika aktörer samarbetar för att skapa ett mer inkluderande kulturarv och ge rum för marginaliserade perspektiv och grupper inom museerna? Under två år har nätverket Kulturarvet och den tvärvetenskapliga genusforskningen samlat erfarenheter från hela Sverige i möten med forskare, konstnärer, aktivister och kulturarvsprofessionella. Nätverket bjuder nu in till en workshop för att undersöka de utmaningar och möjligheter de mött och för att tillsammans hitta nästa steg framåt.
100 år av jämställdhetsreformer
Tisdag 26 mars 15:00–16:00
Det är 100 år sedan kvinnor i Sverige fick rösträtt men hur har den svenska jämställdhetspolitiska utvecklingen egentligen sett ut efter det? Varför är särbeskattningen en viktig jämställdhetsreform och vad har hänt sedan kvinnolönerna avskaffades? Louise Torehall och Pernilla Wredenfors från Fredrika Bremer Förbundet föreläser.
Läsmingel med Historiskan
Måndag 25 mars 19:00–21:00
Kom och fira årets första nummer av Historiskan, Sveriges första kvinnohistoriska tidning! Chefredaktör Eva Bonde är på plats – det blir bubbel, mingel och så klart möjlighet att frossa i en massa kvinnohistorisk läsning. De första 30 besökarna får ett gratis exemplar av Historiskan 1/2019.
Bekönade arkiv
Måndag 25 mars 17.30-18.30
Stadsarkivets arbete med jämställd verksamhetsutveckling och hur man kan lyfta fram kvinnors historia i arkivets dagliga arbete.
De fem fronternas hus
Måndag 25 mars 16:00–17:00
Man kallar den för De fem fronternas hus, läkaren Ada Nilssons våning på Triewaldsgränd 2 i Gamla stan. Fronterna man håller under 1900-talets första hälft är frågan om kvinnorna, freden, jorden, befolkningen, och liberalismen. Här huserar Tidevarvets redaktion och Ada Nilssons läkarmottagning. Här kommer och går också kvinnorna i Fogelstadsgruppen: Elin Wägner, Kerstin Hesselgren, Elisabeth Tamm och Honorine Hermelin, kända som akademimedlemmar, riksdagsledamöter och rösträttspionjärer.
Att sätta kvinnor på kartan
Måndag 25 mars 14:30–15:30
I december 2018 gav Dea-föreningen för Kvinnohistoriskt museum ut NYA Stockholms kvinnokarta, författad av Anita Dahlberg och Christina Duvander. Kvinnokartor har växt fram på flera orter i landet, oftast inom eller i kontakt med Dea-föreningen. I dag presenterar författarna Stockholmskartan och resonerar kring kvinnokartornas möjligheter som feministiskt projekt.
Klimakteriet – en evolutionär succé
Söndag 24 mars 13:00–14:00
Klimakteriet, eller menopausen, är något som alla kvinnor har upplevt eller kommer att uppleva. Trots det talas det väldigt sällan om vad det egentligen innebär. Stockholms Kvinnohistoriska och Bokförlaget Atlas bjuder in till samtal med författarna till antologin Klimakteriet.
Åk inte till bergen med din kärlek
Lördag 23 mars 13:00-18:00
En heldag med Historieberättarna. Hemligheter, olycklig kärlek, drömmar, rädslor och förhoppningar. Välkommen att ta del av animationer, dikter, illustrationer och berättelser skapade av barn och unga deltagare som varit på flykt och som deltagit i Historieberättarnas projekt.
Fira Cherish historia!
Fredag 22 mars 19.00-21.00
Cherish har funnits som independent label i fyra år och som ideell förening sedan i slutet av förra året. Med målet att öka jämlikheten på musikscenen och ge plats till andra än män har de hittills hunnit släppa 23 musikprojekt som alla skapats uteslutande av kvinnor och icke-binära. Det vill de nu fira genom att minnas alla feta releaser, som kommer presenteras på en tidslinje i lokalen tillsammans med andra händelser i Cherishs historia. Kom och festa med dem!
Samtal mellan raderna – om att vara journalist och kvinna
Fredag 22 mars 17:30–18:30
Ett samtal om kvinnor inom journalistiken då och nu. Vilka framsteg har gjorts och vilka problem kvarstår i dag? Journalisten och författaren av boken Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist, Jenny Nordlander, samtalar med Kerstin Brunnberg, Zian Zandi och Aleyna Kaya – tre kvinnliga journalister ur tre generationer om kvinnors förutsättningar i en bransch med makt att påverka hela samhället.
Från discofeber till ravehysteri
Torsdag 21 mars 19:30-20:30
Hur får vi inblick i berättelser från förflutna dansgolv bortom mediers och myndigheters selektion och rubriker, och hur hittar vi dem vars närvaro var osynlig och inte registrerades? Anna Gavanas kommande bok Från Discofeber till Ravehysteri hänvisar till arkiv som ger oss inblick i vissa delar.
Agda Rössel – svensk utrikespolitiks mest okända gigant
Torsdag 21 mars 18.00-19.00
När Agda Rössel utnämndes till Sveriges och världens första kvinnliga FN-ambassadör 1958 blev det upprorsstämning på Utrikesdepartementet, debatt i riksdagen och smutskastning i pressen. Hannah Engberg träffar Elin Jäderström och samtalar om Agda Rössel - vem var hon?
Meetup med Upfront Producer Network
Onsdag 20 mars 19:00–20:00
Upfront Producer Network – ett nätverk för kvinnor, icke-binära och transpersoner som producerar musik – bjuder in till meetup hos oss på Hökens gata 11. Kom och mingla med nätverket som anordnar låtskrivar-camps, lyssnings-sessions, workshops och showcases.
Den första svarta kvinnan i stan
Onsdag 20 mars 17:30-18:30
Ny plats: Katarina kyrka
När den 16-åriga Mazahr Makatemele från Sydafrika klev av ångfartyget i Kalmar 1862 blev det tumult i hamnen. Ingen hade någonsin sett en svart person. Flickan blev snart känd som Svarta Sara, men vem var hon och hur hamnade hon i Kalmar?
Vi ses igen – Equalizer takeover
Tisdag 19 mars 19:00–21:00
Den 14 september 2018 väcktes tidningen Equalizer magazine till liv igen, efter att ha varit nedlagd en längre tid. Sedan första numret kom ut har tidningen kommit ut med en mängd nya texter och perspektiv. Den 19 mars kommer Equalizer magazine fylla lokalen på Hökens gata med konstutställningar, poesi och musikuppträdande.
Ni måste flytta på er / Kvinnorna som formade pophistorien
Tisdag 19 mars 17:30-18:30
Anna Charlotta Gunnarson och Annah Björk samtalar om kvinnor i musikbranschen. Vilken roll har kvinnorna haft i musikhistorien - och hur ser deras roll ut idag? Under en resa från sekelskiftets damorkestrar till dagens popstjärnor får vi lära känna de kvinnliga pionjärer som format musikindustrin.
Samisk kvinnohistoria
Tisdag 19 mars 16:00–17:00
Hur har den samiska kvinnans ställning sett ut under det sista årtusendet – och hur har den förändrats? Hör Gunilla Larsson, Fil. Dr i arkeologi och forskare vid Uppsala Universitet, berätta.
Den outställda sexualiteten
Måndag 18 mars 17:30-18:30
Hur kan queera perspektiv införas i utställningsproduktioner? Projektet Unstraight research i museer (2016-2018, finansierat av Statens kulturråd) uppstod som ett samarbete mellan aktivistmuseet The Unstraight Museum, Livrustkammaren och Historiska museet. Under kvällen presenteras några metoder och den bok projektet resulterat i: Den outställda sexualiteten. Liten praktika för museernas förändringsarbete.
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.