Kalender
Just nu har vi inga programpunkter inplanerade i närtid, men snart dyker det upp något nytt här. Under tiden kan du kolla in våra digitala produkter, vår podd Kvinnans Plats eller läsa mer om vilka publika format vi erbjuder.
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
Stadsvandring: Uppror och kafferep i kampen för kvinnlig rösträtt
Onsdag 23 juni kl. 16.30–17.30
STADSVANDRING | Följ spåren från några av de kvinnor som organiserade sig och tog plats i staden för att kräva sin rösträtt och myndighet – från hungerkravaller till kafferep. Vi avslutar vid Hallwylska museet i tid för en svalkande After Walk för dig som sen önskar ta ett glas i solen på restaurangen och fortsätta prata kamp och rösträtt efter stadsvandringen.
Organisera och demokratisera - för att göra sin röst hörd
Lördag 5 juni kl. 16.00–17.00
SAMTAL | I ljuset av hundraårsjubiléet av kvinnlig rösträtt och att Parkteatern sätter upp föreställningen Almstriden bjuder vi in till ett samtal om organisering och demokratisering. Hör Prudence Woodford-Berger, socialantropolog och kvinnorätts- och människorättsförsvarare, Pia Laskar, historiker, Emma Dominguez, konstnär och Azmara Nigusse, intendent i ett samtal om att skriva historia. Hur har människors engagemang sett ut de senaste hundra åren? Vilka röster saknas? Och hur ser vi till att fler berättelser finns bevarade i framtiden?
Wilhelmina, Johanna och Ebba – tre generationer kvinnor i en brytningstid
Onsdag 27 mars 14:00–15:00
Om Hallwylska museets grundare Wilhelmina von Hallwyl, hennes mor Johanna Kempe och äldsta dotter Ebba von Eckermann, som förhöll sig till den framväxande kvinnorörelsen på olika sätt. Samlande och filantropi var andra områden som förenade och skilde dem åt.
Wilhelmina von Hallwyl, med vilja och vision
Torsdag 14 mars 17:30-18:30
Om Wilhelmina von Hallwyl som något annat än maka, mor eller grevinna – genom museiskapandet tog hon an rollen som chef och arbetsledare i en tid när kvinnor inte skulle ta plats i offentligheten.
Hallwylska museet: Utställningen "En kvinnas röst" öppnar
8 mars – 18 augusti
Utställningen följer Ebba von Eckermanns arbete i kvinnorörelsen där hon var framstående som den första ordförande och medgrundare i Moderata kvinnoförbundet och aktiv inom Fredrika Bremer rörelsen, Röda korset och Scoutrörelsen. Utställningen är berättelse om kvinnors kamp för frigörelse och en plats i samhället.
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.