Tillbaka till alla evenemang

Organisera och demokratisera - för att göra sin röst hörd

skh_2021_almstriden.png

Vi lever i en tid där vi skapar, driver, kämpar och organiserar oss. Genom sociala medier och hashtags kan vi starta omvälvande globala rörelser såsom #MeToo och #BlackLivesMatter genom några klick. Om hundra år är det vår tid som är historia. Vad kommer framtiden minnas av allt vi gjort?

I ljuset av hundraårsjubiléet av kvinnlig rösträtt och att Parkteatern sätter upp föreställningen Almstriden bjuder vi in till ett samtal om organisering och demokratisering. Hör Prudence Woodford-Berger, socialantropolog och kvinnorätts- och människorättsförsvarare, Pia Laskar, historiker, Emma Dominguez, konstnär och Azmara Nigusse, intendent i ett samtal om att skriva historia. Hur har människors engagemang sett ut de senaste hundra åren? Vilka röster saknas? Och hur ser vi till att fler berättelser finns bevarade i framtiden?

Samtalet introduceras av Anthia Nibitegeka, filmvetare och producent på Black Archive Sweden – om att synliggöra, bevara och förvalta historia.

När? Lördag 5 juni kl 16.00–17.00
Var? Samtalet sker live på Taket på Kulturhuset Stadsteatern
Hur? Finns ett begränsat antal platser. Boka din (fri)biljett här.

⟿ Klicka här för att komma till Facebook-evenemanget

Medverkande:

Azmara Nigusse, intendent och museipedagog på Hallwylska museet
Pia Laskar, historiker och jobbar bland annat med QRAB (Queerrörelsens arkiv och bibliotek) i Göteborg.
Prudence Woodford-Berger, socialantropolog som arbetat vid utrikesdepartementets utvecklingspolitiska enhet.
Emma Dominguez, konstnär. Hennes arbete tar ofta avstamp i ett ifrågasättande av maktstrukturer och vilka som får synas, höras och ta plats i våra gemensamma rum, bland annat i de kollektiva utställningarna “Havet” och “Mami: Ama: Mödrar”.

Samtalet presenteras av Stockholms Kvinnohistoriska, Kulturhuset Stadsteatern, Parkteatern och Hallwylska museet.

OM KVINNOR I ARKIVEN OCH #ARKIVISM

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom driver bland annat satsningen Arkivism, en aktivism som tar sig an arkiven för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia. Läs mer om Arkivism och “Arkivism: en handbok” här. 

OM ALMSTRIDEN

Välkommen in i stridens hetta! 1971 stod Kungsträdgården i centrum och knöt samman stockholmare från hela staden kring en gemensam sak – att rädda almarna. Stina Oscarson, initiativtagare och manusförfattare, har med utgångspunkt i verklighetens händelser knutit ihop dåtid och nutid med demokratin i fokus. Almstriden handlar om civil olydnad men också om vad en stad är, vem den är till för och vikten av att lyssna in. Läs mer om föreställningen här.

Foto: 
Prudence Woodford-Berger/Anna Morin, PRO Stockholms län; Azmara Nigusse/Privat bild; Emma Dominguez/Maryam Dinar; Pia Laskar/Katarina Nimmervoll, Statens historia museer; Anthia Nibitegeka/Privat bild.

Föregående
Föregående
2 juni

Kvinnohistorisk visning av: Stockholms stadsarkiv med Arantxa Álvarez

Nästa
Nästa
15 juni

Arkivism-samtal #3: Från sekelskiftets damorkestrar till dagens musikproducenter