Kalender
Just nu har vi inga programpunkter inplanerade i närtid, men snart dyker det upp något nytt här. Under tiden kan du kolla in våra digitala produkter, vår podd Kvinnans Plats eller läsa mer om vilka publika format vi erbjuder.
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
Stadsarkivet: De sexuellt sjuka
Onsdag 15 maj 13:00–13:45
Följ med på en resa genom fem århundraden av manligt och kvinnligt i krig och fred. Hur har synen på mannens I 1800-talets centralhospital för sinnessjuka diagnostiserade läkare vissa kvinnliga patienter som nymfomaner. Mäns psykiska sjukdom ansågs i några fall vara orsakad av onani. Vilka var de här patienterna och vilka idéer låg bakom den här sjukdomssynen?
Stadsarkivet: I krig och fred – manligt och kvinnligt
Onsdag 24 april 13:00–13:45
Följ med på en resa genom fem århundraden av manligt och kvinnligt i krig och fred. Hur har synen på mannens och kvinnans beteende förändrats? Vad ansågs lämpligt och vad hände om man inte passade in? Vad hände med tjejen som tog värvning och killen som mjölkade kor?
Stadsarkivet: När kvinnor började studera arkitektur
Onsdag 17 april 13:00–13:45
Först 1921 fick kvinnor börja studera arkitektur på KTH. Dessförinnan krävdes specialdispens. Men utbildningen var ingen gratisbiljett in i den kraftigt mansdominerade branschen. Hur såg verkligheten ut för dessa kvinnor? Vilka Stockholmsbyggnader är ritade av kvinnor?
Bekönade arkiv
Måndag 25 mars 17.30-18.30
Stadsarkivets arbete med jämställd verksamhetsutveckling och hur man kan lyfta fram kvinnors historia i arkivets dagliga arbete.
Stadsarkivet: Nykterhetspionjären som kämpade för kvinnors rättigheter
Torsdag 7 mars 17:30–18:30
I ett förstamajtal 1891 blev nykterhetsförespråkaren Emilie Rathou den första svenska kvinnan som offentligt pratade om kvinnlig rösträtt. Hon var ensam kvinna i Sveriges första folkriksdag. Kvinnokampen gav henne många fiender. Vad berättar arkiven om hennes liv?
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.