Tillbaka till alla evenemang

Fotbollsnack med Stockholms Kvinnohistoriska: Pengar & identitet

Stockholms Kvinnohistoriska intar Trädgården för att snacka fotboll. Tillsammans med sportjournalisten och historikern Anja Gatu och inbjudna gäster lånar vi strålkastarna från fotbollsplanen och riktar ljuset mot tre brännande teman kopplade till damfotbollen – kärlek & hat, klass & ursprung samt pengar & identitet.

Pengar & identitet

Football_2019_Facebook_KH (1).jpg

Söndag 16 juni kl. 13.30.
Matchen Sverige–Thailand startar kl. 15.
Filmen Rött kort börjat efter matchen.

Efter en lång period av osäkerhet börjar många damallsvenska föreningar få ordning på sin ekonomi. Den svenska damfotbollen har hittat en identitet och ett varumärke som står för mångfald, öppenhet och socialt ansvarstagande. Fler sponsorer börjar hitta till sporten och utvecklingen ser likadan ut på många håll i Europa.

Samtidigt som sponsorerna och fansen hittat damfotbollen kämpar spelarna på olika sätt för bättre villkor, genom strejk, landslagsbojkotter, diskriminerings-anmälningar och fackligt arbete. Varför tillåts olika lön för lika arbete när det handlar om fotboll?

Gäster

  • Isabelle Widmark, ordförande i FairPay som arbetar för jämställd sponsring inom idrotten.

  • Anette Börjesson, f.d. fotbollspelare som spelat 70 landskamper och vunnit EM-guld.

  • Karolina Westberg, fd. landslagsspelare som vunnit VM-silver, EM-silver och fyra SM-guld. Vice ordförande i FC Rosengård.

  • Mattias Melkersson, idrottsvetare vid Malmö högskola med fokus på genus, identitet och varumärken inom fotboll.

Efter matchen visar Stockholms Kvinnohistoriska filmen Rött kort i samarbete med Trädgården och Folkets Bio.

Om filmen Rött kort:

Afrooz är stjärnan i Irans nationella damlag i futsal och efter många års hårt arbete blir hennes dröm sann: laget är i final i slutspelen i Malaysia. Men på flygplatsen visar det sig att Afrooz man, en känd TV-profil, har dragit in hennes resetillstånd. I Iran behöver en kvinna sin mans tillåtelse att resa och nu tror alla att hennes enda lösning är att övertala sin man att ändra sitt beslut. Men Afrooz är inte den som stillatigande accepterar sitt öde. Nu börjar istället en hård kamp för makten över sitt eget liv.
Filmen Rött kort är baserad på en sann historia.

Fri entré och 18-årsgräns – barn upp till 12 år följer med i vuxens sällskap!
Med stöd av Stockholms stad.

Här hittar du Facebook-evenemanget!

Föregående
Föregående
14 juni

Women's corner – om Fogelstad

Nästa
Nästa
18 juni

Visning Kvarterets Kvinnor