Kalender
Just nu har vi inga programpunkter inplanerade i närtid, men snart dyker det upp något nytt här. Under tiden kan du kolla in våra digitala produkter, vår podd Kvinnans Plats eller läsa mer om vilka publika format vi erbjuder.
i barnmorskans fotspår
Digital stadsvandring
Följ med digitalt när vi vandrar i barnmorskans fotspår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Du kan titta på vandringen när du vill, från valfri plats.
Tidigare programpunkter
Vill du se mer program?
Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet och stötta oss med ett bidrag varje månad – så att vi kan sprida mer kvinnohistoria! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.
INSTÄLLT! Kvinnohistorisk filmsnackis: Black Widow – samtal + film
Torsdag 14 maj 19.30–22.00
Hör upp Marvels-fans! Fas 4 är på uppstart. Filmen om Natasha Romanova även kallad Black Widow – Avengers mest dödliga superspion som skolades från ung ålder till en dödlig undercoveragent – är äntligen här. Betrodd av vissa och fruktade av de flesta strävar Black Widow för att kompensera för sina onda handlingar genom att hjälpa världen, även om det innebär att hennes händer blir smutsiga på vägen.
INSTÄLLT! Kvinnohistorisk filmsnackis: Till min dotter – film + samtal
Torsdag 19 mars 19.30–21.30
Vi visar vinnaren av bästa dokumentär på Cannes filmfestival – och enligt The Times en av de viktigaste filmer du kommer att se under din livstid. Till min dotter är en dokumentärfilm olik de flesta andra. Arazo Arif och Astrid Assefa inleder kvällen med läsning ur Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs flerfaldigt prisbelönta Kriget har inget kvinnligt ansikte.
Kvinnohistorisk filmsnackis: Frida Kahlo Viva La Vida – filmfrukost + samtal
Söndag 23 februari 10.30–12.30
Frida Kahlo omskrivs av Tate Modern som en av de viktigaste konstnärerna under 1900-talet. Nu bjuder Stockholms Kvinnohistoriska och Bio Rio in till filmfrukost och visar en ny dokumentär om konstnärslegenden – som revolutionär, feministisk pionjär och som människa, plågad av en sargad kropp och ett turbulent kärleksförhållande.
Unga kvinnor – två för en
Onsdag 5 februari 19.30–21.30
Regissören och manusförfattaren Greta Gerwig bakom den prisbelönta filmen Lady Bird har gjort en Unga kvinnor, baserad på den klassiska boken och andra texter av Lovisa May Alcott från 1868. Och uppger du “Stockholms Kvinnohistoriska” i Bio Rios kassa på Hornstulls strand 3 så får du två biljetter till priset av en.
European Cinema Night: Feministisk AW
Fredag 6 december 16.00–19.00
Fira European Cinema Night med en feministisk after work – filmvisning och samtal kring filmen Gud finns, hennes namn är Petrunya. I samtalet deltar filmens regissör Teona Strugar Mitevska, Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska och Anna Serner, VD för Svenska Filminstitutet. Kvällen inleds och avslutas med mingel, dryck och snacks. Fri entré!
Filmfrukost: Sara Lidman – med allt sitt väsen
Söndag 17 november 10.30–13.30
Vi bjuder in till filmfrukost med visning av SARA – MED ALLT SITT VÄSEN, en film om Sara Adela Lidman, flickan från Västerbotten som blev författare. Efter visningen följer ett samtal mellan regissör Gunilla Bresky och Ulrika Kärnborg, ordförande Fredrika Bremer-förbundet. Vem var Sara Lidman, bakom de politiska sanningarna och recensenternas lovord?
Filmfrukost & Författarsamtal om gåtan Hilma af Klint
Söndag 3 november 10.30–13.30
2017 släppte Anna Laestadius Larsson romanen Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint som direkt blev en storsäljande succé. Nu möter hon publiken efter frukostvisningen av bioaktuella dokumentären Bortom Det Synliga - Filmen om Hilma af Klint och berättar om Hilma som inspiration, om kvinnorepresentationen och det andliga sökandet.
Hur gick gravidmagen från att döljas till att bli en symbol på röda mattan? I det här samtalet utforskar vi gravidmagens förändrade status och hur den skildrats genom tiderna.