Tillbaka till alla evenemang

Den motvilliga feministen - ett boksamtal mellan Schunnesson och Heyman

Lär känna den djupt konservativa – och samtidigt radikala Bertha Wellin (1870–1951). Hon tog avstånd från rösträttskampen, men blev en av riksdagens första kvinnliga ledamöter.

Den motvilliga feministen Framsida  (1).jpg

Välkommen till ett samtal mellan författaren Tone Schunnesson och journalisten Sara Heyman som är bokaktuell med ‘Den motvilliga feministen’ – om politikern och sjuksköterskan Bertha Wellin. Som ordförande för den nationella sjuksköterskeföreningen stred Wellin för bättre villkor, men motsatte sig samtidigt krav på högre löner och reglerade arbetstider.

Wellin bröt mot sin tids normer. Det var inte bara hur hon betedde sig, talade och såg ut – hon hade också en livslång relation med en annan kvinna. Och så var det hennes integritet. Ingen journalist fick komma nära. Hon var en maktspelare som aldrig sökte rampljuset. 

När? Onsdag 31 mars kl. 18.00
Var? Digitalt på Zoom, klicka på länken här
Hur? Klicka på länken strax innan samtalet börjar
Pris? Gratis

⟿ Klicka på Zoom-länken här för att lyssna på samtalet

⟿ Läs mer om boksamtalet i Facebook-evenemanget

MEDVERKANDE

► Sara Heyman är journalist och legitimerad sjuksköterska, bosatt i Stockholm. Heyman arbetar på tidningen Dagens Medicin och har tidigare skrivit boken Sjukt, syster! Kärlek och uppror i svensk sjukvård (Verbal, 2018).

► Tone Schunnesson är författare, dramatiker och skribent. Hon debuterade med Tripprapporter 2017 och är aktuell med boken Dagarna, dagarna, dagarna (Norstedts).

Sara Heyman. Fotograf: Kristina Bergmark

Sara Heyman. Fotograf: Kristina Bergmark

Tone Schunnesson. Fotograf: Märta Thisner

Tone Schunnesson. Fotograf: Märta Thisner

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. 

Med publika arrangemang ger vi plats åt kvinnohistorien där människor befinner sig i sin vardag. Samtidigt synliggör vi nya berättelser genom arkivutgrävningar och dokumenterar vår samtid för framtidens historieskrivning – allt medan vi undersöker vad ett museum kan vara i dag. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Föregående
Föregående
24 mars

Kvinnohistorisk visning av: Hallwylska museet

Nästa
Nästa
24 april

Dansgolvets makt