Kvinnans plats
Romanen som brändes upp - så fel var en kvinnas sexualitet 1911
Året är 1911. På en skogsklädd ås i Dalarna sitter 26-åriga Greta Beckius och skriver på något stort. Fäbodarna runt omkring henne står tomma, men Beckius är kvar – fast besluten att slutföra sitt stora verk. Med sig har hon mat för att klara sig över vintern och en pistol. Hon har precis lämnat två uppslitande kärleksrelationer bakom sig som hon nu skriver in i sin roman. En roman som kommer avgöras av en liten klick människor flera decennier senare.
Berättelsen om studenten Greta Beckius (1886–1912) liv är en berättelse om en uppslitande kärleksrelation, vänskap och en opublicerad roman som låg gömd i en plåtlåda i flera år. I början av 1900-talet började Greta Beckius att skriva på något som skulle kunna kallas för en bekännelseroman, om en kvinna som kämpar för sin rätt till ett kärleksliv på egna villkor. Vid sin död lämnar hon efter sig ett 900 sidor långt bokmanus som startar en flera år lång intressekonflikt.
Fotografiet togs omkring 1910. Några år senare tog Greta Beckius sitt liv. Foto: Göteborgs universitetsbibliotek
“Greta Beckius var en tänkare före sin tid. Hon verbaliserade den enorma ambivalensen som fanns inuti i henne och i den tidens kvinnor. Att dom å ena sidan hörde att i teori var dom allt mer jämställda och skulle behandlas lika männen – att det redan var på gång, att det var ett faktum och att dom kunde vara självbestämmande och leva fria liv precis som män gjorde. Men glastaket var lågt och dom slog i det direkt när dom försökte omsätta teorierna i praktiken”
– Marta Ronne, litteraturforskare.
Greta Beckius uppslitande kärleksliv
År 1905 påbörjar Greta Beckius sina teologistudier vid Uppsala Universitet. Trots att det gått trettio år sedan kvinnor fick börja studera på universitetet tillhör Beckius en minoritet.
Under sin studietid inleder hon en romantisk relation med John Landquist, bror till en av hennes bästa vänner. Relationen blir snabbt stormig och inte riktigt som Greta Beckius tänkt sig – hon hade önskat en mer intellektuell och själslig relation. Beckius känner också en förvirring kring samhällets förväntningar på henne som ung kvinna. Det uppstod, som litteraturvetaren Birgitta Holm har kallat för det “kvinnliga begärets ingenmansland”:
“De unga intellektuella kvinnorna diskuterar allt oftare och öppnare med varandra, eller åtminstone förstår, att de har kroppar som kan åtrå och njuta av sex. Samtidigt vet de att detta är fullkomligt tabu och att det dels kan utnyttjas av män som bara är ute efter flört – och dels kan göra att de helt enkelt fördöms av samhället.”
- Marta Ronne, litteraturforskare
Marit Grene - En bekännelseroman om kärlek och sexualitet
Relationen med John tar till sist slut, och Beckius inleder istället en relation med meteorologen Bruno Rolf. Så småningom kommer dock Gretas dåliga psykiska mående ikapp henne, och hon flyttas till ett vilohem. Det är efter denna tid hon påbörjar romanen Marit Grene.
Flyttar ut till fäbod för att skriva
Greta Beckius flyttar ensam ut till Torsarvets fäbod som bara kan nås via en skogsväg, för att skriva. Greta skriver i brev till sin pappa att hon håller på med något viktigt som kommer att göra avtryck i världen. Marit Grene har tolkats som en självbiografisk skildring, en sjuklig och intim bikt över Gretas två kärleksförhållanden.
Ända till början av 1900-talet skrevs romaner om universitetslivet uteslutande av manliga författare. Detta hade sin förklaring i att universitetets dörrar hade varit stängda för kvinnor ända till 1873. (Källa: Marta Ronne i Kvinnovetenskaplig tidsskrift, 1996).
Utkast till Marit Grene. Foto: Kvinnsam
“Under sina sista år skriver hon en roman på tusen handskrivna sidor med titeln ”Marit Grene”. Men romanen blir aldrig publicerad, och femtio år senare rivs manuskriptet i småbitar och eldas upp”
– Ur Karin Hennings essä om Greta Beckius i Borås tidning
Gretas död och dess efterspel
Ett liv tar slut för tidigt. Den 22 januari 1912 hittas Beckius död i Uppsala, hon hade tagit sitt liv med den revolver hon haft med sig till fäboden. På bordet bredvid hennes säng ligger ett antal brev samt ett romanutkast på 900 sidor. Allt testamenterat till vännen Emilia Fogelklou, som blir chockad både över de detaljerade skildringarna i boken och av dom relationer som Beckius skrivit om. Greta Beckius syster Stina läser även hon manuset, och blir förtvivlad och tänker att en publicering av boken kommer att kasta skugga över systerns rykte.
Originalmanuset brändes upp
Många år senare, år 1963, lämnar Emilia slutligen brev och annat material till Kvinnohistoriska samlingarna i Göteborg (senare Kvinnsam). Med följer Gretas romanutkast och renskrifter. Den som till slut avgjorde manuskriptets öde blev Gretas syster Stina Beckius som 1969 brände alla kopiorna och större delen av originalmanuset. “Marit Grene hade dömts ut som en pinsam privatangelägenhet” skriver Marta Ronne i Kvinnovetenskaplig tidsskrift, 1996.
“Det vi i första hand bör tänka på är att ett liv släcktes väldigt mycket för tidigt och att hon förmodligen, kan man utgå ifrån, skulle ha blivit en viktig och stor och känd kvinnlig röst på jämställdhetens område.”
– Marta Ronne, litteraturforskare
Vill du veta mer?
Böcker & Artiklar:
Essä: Greta Beckius romanmanus tolkades självbiografiskt och brändes efter hennes död, Borås Tidning
Margareta Vilhelmina (Greta) Beckius, Svenskt Kvinnobiografiskt Lexikon av Linnea Åshedes
Greta Beckius och den omöjliga studentromanen (PDF), Kvinnovetenskaplig tidskrift av Marta Ronne
Fäboden där Greta Beckius tillbringade sin sommar 1911 i bloggen Vardag med Tina
Det tredje könet av Birgitta Holm
Om avsnittet
I avsnittet hör du radiojournalisten Linda Jensen Kidane intervjua Marta Ronne, doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet.
Den här berättelsen är framtagen i samarbete med Kvinnsam. Producerad av Soundtelling.
Fler poddavsnitt
Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.