Kvinnans plats

Sveriges största bedragare? “Iskalla Inez” - uppgång och fall, 1941

"Vampyren", "Manslukerskan" och "Iskalla Inez" var några av hennes många öknamn. Från ett fattigt liv i Jämtland klättrade hon hela vägen upp till finanseliten i Stockholm. Inez Magnusson, en av Sveriges mest framgångsrika sol- och vårare*, skinnade rika otrogna adelsmän och direktörer på miljontals kronor i dagens pengavärde. Men efter drygt tjugo år som utpressare och bedragare kom allt upp till ytan.

Året är 1941. I Stockholms rådshusrätt pågår en rättegång som blir snackis i hela stan och kanske i hela landet. Rättegången inleds med att den 44-åriga Inez Magnusson kliver in i rättssalen iklädd en leopardpäls. Hon är misstänkt för omfattande bedrägerier och utpressningar – hennes offer är ofta rika, otrogna män. Männen hålls anonyma medan Inez dissekeras in i minsta detalj.

*Sol- och vårare är en typ av lurendrejeri där förövaren systematiskt låter sig och sina offer ingå i kärleksrelationer, med baktanken att ta pengar eller andra saker av värde av dessa. Källa: Wikipedia.

Inez ”Iskalla Inez” Magnusson tillsammans med kompanjonen Hanna Hedman och Inez första bil, en Hudson, i inledningen av sol- och vårarkarriären. Fotografi ur Bengt Erikssons faktabaserade roman Nicolina Teresia: en svindlande historia.

En klassresa som slår det mesta

Inez Magnusson, även känd som Inez Johansson föds 26 februari 1897 i Halåsen i Ås. Hemifrån hette hon dock Nicolina Teresia Johansson. Pappan arbetar som dräng och familjen lever ett enkelt torparliv. Inez börjar att arbeta redan som liten – hon städar på hotell och vallar boskap.

1918 tar hon tåget från Östersund och kliver av vid Stockholms centralstation. Hon har fått jobb hos en bankdirektör på Östermalm som hembiträde, men det dröjer inte länge förrän hon blir gravid. Pappa till barnet är hennes arbetsgivare, bankdirektören, och för att Inez ska hålla tyst om saken lovar han henne underhållspengar varje månad. Och här någonstans i historien träffar hon den kvinna som kommer bli hennes medbrottsling i många år framöver – Hanna Hedman.

Flyttar in på pensionat - visar sig vara bordell

Inez Magnusson flyttar senare in på ett pensionat på Norrlandsgatan 15A, som drivs av 33-åriga Hanna Hedman. Pensionatet har sex rum som hyrs ut till unga kvinnor och det tar inte lång tid innan Inez upptäcker att pensionatet är en täckmantel för en bordell. Snart hamnar även Inez på Stockholms kända prostitutionsstråk – och bordellmamman Hanna Hedman får en del av pengarna. Det är på Stockholms gator, restauranger och innekrogar som Inez kommer i kontakt med dom rika och inte sällan olyckliga männen. Dom utnyttjar henne och hon utnyttjar dom tillbaka, för dom har alla något hon vill komma åt – nämligen pengar.

Låtsas vara gravid för att lura till sig pengar

Inez Magnusson inser här att hon har en affärsidé – hon behövde inte bli gravid på riktigt för att kunna lura männen på pengar – det räckte med att dom trodde att hon var det. Efter att ha lurat en apotekare på 70 000 kronor till vad hon sade var en abort, fick Inez Magnusson pengar till att leva ett helt nytt liv. Hon köper en bil med privatchaufför, nya kläder och möbler på NK. Hon går på bio och teater flera gånger i veckan. Men det dröjer inte länge innan verkligheten kommer ikapp henne.

“Det var Inez verksamhet som försörjde Hanna mestadels. Hanna Hedman pressade ju även Inez på pengar”

– Bengt Eriksson

Rättsprocessen

Så kommer fallet. Till slut blir Inez mer och mer desperat efter nya pengar, och går efter allt rikare och kändare män. Till slut blir hon anmäld till polisen – och 17 januari 1941 börjar den rättsliga processen som pågår i nio månader. Inez döms slutligen för femton bedrägerier, trolöshetsbrott, förfalskning och ärekränkning.

Döms till straffarbete och skadestånd

När domstolen avkunnat sin dom reser sig Inez lugnt, hon vänder sig mot rätten och bugar innan hon lämnar rättssalen. Hon döms till fem och ett halvt års straffarbete på Växjö kvinnofängelse och får betala 75 000 kronor i skadestånd. Domen, omfattade 4 000 sidor, är en viktig del av det omfattande källmaterial som Bengt Eriksson gått igenom för att kunna skriva sin nya dokumentärroman Nicolina Teresia – en svindlande historia.

Tidningen Se rapporterade från rättegången. Den utsände reportern skrev att Inez hade en stickande blick, men en behaglig röst. Dåtidens media beskrev henne som “Vampyren” och “Iskalla Inez”.

Manliga sol- och vårare sågs med andra ögon

Efter avtjänat straff kommer Inez tillbaka till Stockholm. Tiotal år senare börjar pressen skriva om en annan sol- och vårare som kommer bli betydligt mer känd än Inez – Gustav Raskenstam. Bengt Eriksson jämför hur Raskenstam beskrevs lättsamt med humor medan för Inez fanns ingen nåd. Raskenstam gick till historien som äventyrare och charmör. En kvinnlig sol- och vårare kan inte räkna med samma beundran.

År 1953 avlider Inez Magnusson på grund av sjukdom i sitt hem, efter att hon avtjänat sitt straff. På nattduksbordet låg ett kort från en blombukett. På kortet stod det: “Var det värt att bli fattig för din skull? Jag är benägen att svara ja.”

Illustration över rättegången.

“Det är slående vilken skillnad tidningarna ser på Raskenstam och hur dom såg på Inez. Inez blev ju fördömd och bespottad i tidningarna. Medan Raskenstam blev en hejdundrande karlakarl som kurtiserade kärlekskranka fruntimmer. Hjältegloria är att ta i, men han betraktade man med lite humor.”

– Bengt Eriksson

PLAtsen - då och nu

Norrlandsgatan 11. Skapad 1900–1925. Källa: Stockholmskällan.

Norrlandsgatan 15 i dag. Hämtad från Google Maps.

 

Vill du veta mer?


Böcker & Artiklar:

Nikolina Teresia: En svindlande historia av Bengt Eriksson

Från vallflicka till vampyr av Carl Olof Bernhardsson

Journalist vill klä av dåtidens manliga maktelit, Östersunds-Posten

Gärningsmannen är en kvinna: En bok om kvinnlig brottslighet av Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist

PODDAR:

Kvinnorna i den undre världen, P1 Dokumentär Sveriges Radio

Catfishing, Ekobrottspodden

Om avsnittet

I avsnittet intervjuar radiojournalisten Linda Jensen Kidane journalisten och författaren Bengt Eriksson, som skrivit dokumentärromanen Nicolina Teresia: en svindlande historia om Inez Magnussons liv. Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

Synagogan på Själagårdsgatan 19

Nästa
Nästa

Romanen som brändes upp — så fel var en kvinnas sexualitet 1911