Sökes: ärvda sidensjalar och berättelser om kvinnor som arbetat på Almgrens sidenväveri
Vi hjälper K A Almgren sidenväveri och museum att samla in minnen, berättelser om kvinnor och föremål med koppling till Almgrens sidenväveri som kommer ligga till grund för deras nya utställning som öppnar i slutet av 2021 i den gamla fabriksbyggnadens vind på Repslagargatan.
Almgrens sidenväveri startade redan 1833 och är i dag det enda ännu aktiva sidenväveri som finns kvar i Norden. Deras långa historia som textilindustri och arbetsplats för kvinnor ger historiska perspektiv på dagens textila produktion och konsumtion. Under 1900-talet fanns vid sidan av det gamla sidenväveriet även en kappfabrik, en konfektion, en kravattfabrik, grossistverksamheter och ett stort huvudkontor på Kornhamnstorg.
☞ Har du arbetat på Almgrens sidenväveri eller i något av bolagen som var kopplade till företaget? Känner du någon som har gjort det?
☞ Har du en ärvd sidensjal från Almgrens sidenväveri eller ett klädesplagg från Almgrens kappfabrik eller Almgrens konfektion?
Hör av dig till Almgrens sidenväveri på info@kasiden.se så kontaktar dom dig. Dela gärna vidare så att fler berättelser hittas! Det insamlade materialet bevaras för framtiden och blir därmed ett helt unikt och ovärderligt bidrag för forskning om svensk textil- och beklädnadsindustri.
Vårt samarbete med Almgrens sidenväveri fortsätter
Sen hösten 2020 har vi medverkat i deras treåriga skolprojekt Väva in med stöd från Allmänna arvsfonden som kommer resultera i fyra nya skolprogram för grundskolan och gymnasiet. Läs mer om projektet på KA Almgren sidenväveri och museums hemsida här.
Upptäck kvinnohistoria genom sidensjalen
I vår webbutställning Kvinnans Sak kan du lära dig om vilken roll sidensjalen spelade i kvinnors vardag under 1800-talet. Inlämnat av Anna Hedtjärn Wester, chef på K A Almgren sidenväveri och museum.
Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända – något vi vill förändra tillsammans med de deltagande museerna och föreningarna i vår webbutställning Kvinnans Sak.
Museerna har i uppdrag att förmedla historia utifrån föremål. Under 1800-talet placerades och sorterades museernas insamlade föremål i ett system som fixerade dem till ett ursprung, en plats och en historia. Informationen som värderades högst på den tiden handlade om militär eller politisk makt, om kungligheter och krigstriumfer. Detta har bidragit till att kvinnors berättelser är svåra att hitta i arkiv och samlingar – och att de ofta saknas helt – trots att kvinnor utgör halva mänskligheten.