En kort lektion i mensens historia på den internationella mensdagen - genom engångsbindan
Varsågod, här får du en kort lektion i mensens historia på den internationella mensdagen – genom engångsbindan
I boken Kvinnosaker berättar historikern Karin Carlsson om hur engångsbindan påverkat kvinnors vardag och format förutsättningar för ett mer självständigt liv. Innan engångsbindan kom hade kvinnor flera olika sätt att förhindra mensblodet från att rinna längs benen eller förstöra kläderna som var både tidskrävande och logistiskt utmanande. Bland annat vek man långa band av tyg och fyllde med gräs, vadd, ängsull eller vitmossa som fästes på kjolen. En något mer raffinerad variant var stoppduken som syddes av tyg eller virkades.
Engångsbindan påminner oss också om hur mens varit tabubelagt genom historien i Sverige. Carlsson skriver om hur en reklamfilm om mensskydd 2017 väckte stor uppmärksamhet när vätskan som hälls över bindan är blodröd – och inte längre blå som den varit i så många tidigare reklamfilmer. Det finns fortfarande delar i världen där mens är tabu och där flickor och kvinnor måste stanna hemma från skola och jobb när de har mens.
→ Vill du veta ännu mer om hur engångsbindan och 49 andra föremål påverkat kvinnors vardag, från sekelskiftet 1900 fram till i dag? Köp vår bok Kvinnosaker i vår museishop. Boken är utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.
Kvinnans sak
Alla föremål bär på historia som har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända. Kvinnans Sak är en stor satsning för att synliggöra kvinnohistoria som ligger gömd i föremål – och samtidigt verka för att kvinnors berättelser finns tillgängliga i framtiden.
Inom satsningen ryms bland annat dessa fyra projekt: boken Kvinnosaker, en webbutställning med museers kvinnosaker, en insamling av allmänhetens kvinnosaker och den fysiska utställningen “100 år genom 10 saker” som skolor själva kan arrangera.
Kvinnosaker
Tillsammans med Bonnierförlagen har vi tagit fram boken Kvinnosaker – svenska kvinnors historia berättad genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till idag.
Historikern Karin Carlsson skriver om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande, föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning.
→ Klicka här för att köpa boken
Museernas kvinnosaker
Under 1800-talet placerades museernas insamlade föremål i klassificeringssystem utifrån en begränsad tematik och terminologi som fixerade dem till ett ursprung, en plats och en historia. Detta har bidragit till att kvinnors berättelser är svåra att hitta i arkiv och samlingar – och att de ofta saknas helt. I stället för att koppla museernas föremål till en berättelse kan de i själva verket innehålla en rad potentiella berättelser, relationer och betydelser. Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända – något vi vill förändra tillsammans med de deltagande museerna i den här webbutställningen.
Med hjälp av en mängd svenska museer och föreningar har vi tagit fram en digital utställning med saker med koppling till kvinnor, kvinnorörelser och kvinnofrågor. Här kan du klicka på en sak och upptäcka en historisk berättelse om kvinnors liv. Utställningen fylls på löpande!
→ Kul, jag vill utforska kvinnosaker från olika museer!
100 år genom 10 saker
Kvinnor i alla samhällsklasser – från drottningar till pigor – har varit med och byggt samhället och att synliggöra detta är en del av skolans demokratiska uppdrag. Därför bjuder Stockholms Kvinnohistoriska in skolor i Sverige att bygga ett minimuseum som dom kan bygga helt själva med sina elever, av vanliga saker som spelat ovanligt stor roll i historien.
Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, infrastruktur, demokratiska processer och människors liv? Det kan man utforska i utställningen 100 år genom 10 saker. Materialet är framtaget i samarbete med lärare och utgår från boken Kvinnosaker.
→ Jag är lärare och vill bygga en utställning om saker med mina elever
Insamling av era kvinnosaker
Du kan vara med och berätta kvinnors historia – och kanske din egen historia – genom dina egna saker! Din berättelse kan till exempel handla om kvinnor som tillverkat sakerna, använt dem, ägt dem – eller exkluderats från dem. Tillsammans vecklar vi ut berättelser om förändringar som påverkat kvinnors liv och deltagande i samhällsutvecklingen. (Och kom ihåg – frånvaron av kvinnor kan också vara kvinnohistoria!)