Vad kan ett brev berätta?

Först ut är Bengta Nord, som skrev om sorg, tacksamhet och vardagsliv i ett brev från 1937. Med kampanjen 💌 Vad vore väl ett brev på posten? 💌 lyfter vi kvinnors röster genom brevskrivande – och uppmuntrar fler att själva börja skriva.

I december 1937 skrev Bengta Nord från Villie i Skåne ett brev till sin yngsta son Hjalmar. Det var ett brev fyllt av både sorg och tacksamhet. Vid halv fyra på eftermiddagen den 14 december samma år hade hennes son Ernst, som var svårt funktionsnedsatt, avlidit.

“Ni kan tro att det är en saknad efter honom, fast på samma gång är det väl att jag har blitt bönhörd att han fick gå före mig,” skrev Bengta i brevet, där hon också bjöd in Hjalmar till Ernsts begravning på annandag jul.

Bengta föddes 1855 i Skåne och fick sju söner. Förutom att ta hand om sin stora familj hjälpte hon ofta människor i byn som hade svårt att läsa och skriva – med allt från kärleksbrev till myndighetsblanketter. Hon var 82 år när hon skrev brevet och dog två år senare.

Röster från det förflutna

Brevet till Hjalmar är en påminnelse om brevskrivandets kraft. Det ger oss en unik inblick i en kvinnas liv och tankar under en annan tid. Brev som dessa är som röster från det förflutna som fortfarande talar till oss, och som hjälper oss att förstå historien genom deras egna ord.

Kampanj lyfter kvinnors brevskrivande

Med kampanjen 💌 Vad vore väl ett brev på posten? 💌 vill Kvinnohistoriska uppmärksamma kvinnors historia genom brevskrivande. Som en del av kampanjen lyfter vi vårt kvinnohistoriska brevpapper, skapad av illustratören Beata Boucht.

Kollektionen består av två unika motiv: Brevvän, som flirtar med 90-talets neonfärger och Starlet-nostalgi, och Rörelser, som hyllar kvinnorna som trampat mark före oss.

Brevvänskap kan börja här

Just nu kan du köpa 2 brevpapper för 450 kronor – en till dig och en till en vän. Rabatten dras automatiskt i kassan. Det kan vara fruktansvärt långtråkigt, dötrist, tråkigt – och alldeles underbart att skriva ett brev. Så vem vill du skriva till?

Föregående
Föregående

Ny digital utställning — om endometrios

Nästa
Nästa

Årets medlemsdag — om samlingar på Arkdes