Historielektion om: Kvinnor och Iran — revolution, sexualpolitik och slöjan

”Kvinna, liv, frihet” – slagorden i den pågående proteströrelsen i Iran

Just nu bevittnar vi ett historiskt uppror där kvinnor, män, och barn och äldre slutit samman i protester mot den iranska regimens förtryck – med risk för sina liv. Protesterna bröt ut 16 september efter att den 22-åriga kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini greps av den iranska sedlighetspolisen för att dom ansåg att hennes huvudsjal inte skulle ha täckt håret tillräckligt. Två dagar senare var hon död.

Hur kan en “olämplig slöja” leda till en ung kvinnas död?

Onsdag den 16 november kl. 16. 30 bjuder vi in till historielektionen Kvinnor och Iran – revolution, sexualpolitik och slöjan där vi får en föreläsning av Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet. Tillsammans får vi en överblick av den historiska kontext som lett fram till protesterna i dag,  den postrevolutionära sexualpolitiken och den symboliska slöjan. Hur kan en “olämplig slöja” leda till en ung kvinnas död?

Samtidsdokumention: Var med och skriv historia!

Vad har du för tankar och reflektioner om vad som händer i Iran? Just nu samlar vi på Stockholms Kvinnohistoriska in berättelser från allmänheten. Hur framtiden ser ut och vad upproren kommer leda till vet vi inte än. Dina tankar och perspektiv är viktiga. Ditt bidrag blir ett tidsdokument och hamnar i vår digitala samling för framtiden att ta del av.

Du delar med dig av det som du känner dig bekväm med att dela. Du väljer själv hur många av frågorna du vill svara på. Du kan välja att skriva ut ditt namn eller att vara anonym. ♡

Föregående
Föregående

November: Snus, revolution, arkitektur, konst och ekonomiskt våld

Nästa
Nästa

Skriv in fler kvinnor i världens största uppslagsverk på nätet — Wikipedia!