En kvinnohistorisk meny

Foto: Knut Borg/Örebro läns museum. Läs mer om bilden här.

Vi på Stockholms Kvinnohistoriska har samlat några av våra digitala höjdpunkter för dig att insupa – när du vill, från valfri plats. Tillsammans med experter lyfter vi ämnen som ekonomiskt våld, bimbocore och avlönat hemarbete. Slå dig ner och fyll på med kvinnohistoria!

Bimbocore med Maria Lönn

Rosafärgat, glittrande och gulligt i kombination med budskap om kroppspositivism, antikapitalism och sexualitet. Bimbocore är estetiken som gjort en intensiv comeback på sociala medier – detta trots att bimbon som symbol för femininitet historiskt blivit misstänkliggjord och hånad. Hur kommer det sig att vissa uttryck för femininitet hånas, medan andra hyllas? Och var platsar bimbon i det? Genusforskaren Maria Lönn berättar om bimbocore och andra uttryck för femininitet.

Hembiträdet med Karin Carlsson

Vilka likheter och skillnader kan vi se mellan gårdagens hemvårdarinnor, hembiträdet och dagens hemtjänstföretag? I föreläsningen tar historikern Karin Carlsson med oss på en tidsresa genom det avlönade hemarbetets historia – med fokus mot den statligt subventionerade hemvårdarinnekåren (1944–1960) – en nästintill bortglömd yrkeskår.

Ekonomiskt våld med Marie Eriksson

Ekonomiskt våld är en ofta bortglömd aspekt av våld i nära relationer. Historiskt har det varit ett effektivt sätt att kontrollera och förtrycka kvinnor. Nu kan du se vår historielektion om ekonomiskt våld i efterhand. I föreläsningen berättar Marie Eriksson, fil. dr. i historia och lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet, om hur det ekonomiska våldet tagit sig uttryck historiskt, och hur det kan se ut i dag.

Historia i poddformat? 🎧 Missa inte vår podd Kvinnans Plats där du får höra berättelser om kärleksbedrägerier, lesbiska ligor, facklig kamp, basket och mycket mer. Finns där poddar finns, eller klicka här för att ta del av extramaterial.

Föregående
Föregående

Följ med på en filmhistorisk resa genom hörlurarna

Nästa
Nästa

Vandra i barnmorskans fotspår i sommar