
NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
📽️ VÅRENS KVINNOHISTORISKA FILMSNACKIS 📽️
Missa inte vårens kvinnohistoriska filmsnackis. Stockholms Kvinnohistoriska och Bio Rio presenterar fyra filmvisningar med efterföljande samtal där vi lyfter frågor om feministiska ikoner, bråkiga tjejer i Skottland, superhjältar och krig från ett kvinnligt perspektiv. Mer info om samtal och gäster presenteras inom kort.
Kvinnans Plats i Mitt i
“Häxjakt vid Slussen, "lesbiska ligor" och bryggerskor som går i bräschen för facklig kamp på Münchenbryggeriet. Det finns massvis av gömd kvinnohistoria i stan. Nu ska en ny podd lyfta fram den i ljuset.”
Nu lanserar vi satsningen Kvinnans Plats
Aktivism, hungersnöd, förbjudet sex, facklig kamp, häxor och mycket mer. I dag lanserar vi satsningen Kvinnans Plats där vi lyfter kvinnors liv ur arkiv och samlingar och låter dem ta plats i staden i allt från poddar till programverksamhet.
🏆VI VANN STOCKHOLMSPRISET 🏆
🧡TACK till alla som stöttat oss och vårt museibygge under vårt första år 2019 och hjälpt oss göra avtryck i Stockholm.
Vi hjälper Nationalmuseum sprida nytt ljus över de många svenska skulptriser som var verksamma vid förra sekelskiftet – hjälp till du med!
Att vara skulptör ansågs länge vara ett manligt yrke, men under 1800-talet utbildade sig många svenska kvinnor till skulptörer och blev framgångsrika på konstmarknaden. Detta återspeglas dessvärre inte i de offentliga konstsamlingarna i dag, där de kvinnliga skulptörernas verk är ovanliga. I stället köptes föremålen ofta för hemmamiljöer.
Därför går Nationalmuseum nu ut med en uppmaning till allmänheten – gå på skattjakt i era hem och släktingars gömmor och kika efter de bortglömda skulptrisernas verk!
Vi är nominerade till Stockholmspriset!
I mars öppnade vi vårt innovativa museum – utan egen permanent byggnad. Under 2019 har vi tagit plats runt om i staden och bjudit stockholmarna på närmare 200 programtillfällen, på scener och gator, i kyrkan, på tak och på nattklubbar. Nu har vi blivit nominerade till Stockholmspriset 2019 i kategorin konst!
Du kan göra historisk skillnad i jul
Nu öppnar vår sprillans nya museishop där du kan låta kvinnohistoria lysa upp staden och dekorera dina vänners väggar. Dessutom får du numera ett gåvobevis när du ger bort ett medlemskap i Kvinnohistoriska Sällskapet.
Ta med din självbild på en tidsresa
Ta med din självbild på en tidsresa – från det traditionella självporträttet till vår tids selfie. Onsdag 4 december lyfter vi kvinnliga fotografers självporträtt från arkivet och sätter selfien i en historisk och feministisk kontext.
Vill du praktisera hos oss?
Från januari välkomnar Stockholms Kvinnohistoriska nya praktikanter till vårt kansli och vi behöver din ansökan senast 29 november.
Vet du någon annan som skulle vilja lära sig mer om att jobba med museifrågor, programverksamhet och/eller kommunikation? Hjälp våra nya praktikanter att hitta till oss genom att tipsa de du tror kan vara intresserade. ♡
The Historical Dinner Project får ett eget hem på www!
The Historical Dinner Party blev en succé och har inspirerat till fler kommande middagar över hela världen. För att samla rörelsen under ett paraply har vi skapat en hemsida – www.thehistoricaldinnerproject.com – där alla kan följa projektet, stötta det samt lära sig mer om alla kvinnor som lyfts under middagarna. Redan nu finns ett ljudklipp uppe som ger en liten inblick i stämningen under middagen och en lista på alla deltagare och de historiska kvinnor de tog med till middagen.
Vad vet vi om antikens kvinnor och hur berättar vi deras historia i dag?
Onsdag 6 november checkade Stockholms Kvinnohistoriska in på Dramatens lilla scen för att lyfta antikens kvinnor. På scen satt skådespelaren Ingela Olsson, regissören och skådespelaren Nadja Weiss, Ida Östenberg, docent i Antikens kultur och Denis Searby, professor i antik grekiska. I ett möte mellan skådespel och forskning berördes bland annat historieskrivningens luckor, #metoo, teater och avsaknaden av kvinnor i skolans läroböcker i dag.
Vi berättar om kvinnliga pionjärer på SVT Nyheter
Avsaknaden av kvinnor i historieskrivningen är ett demokratiproblem. SVT Nyheter bjöd in oss för att under tre minuter berätta om några av de kvinnor som alla borde känna till – och vi klämde in så många vi bara kunde.
Vi snackar kvinnligt arbete på film – och samtidens soft spot för 70-talsfeminism
Som en introduktion till Chantal Akermans mästerverk samtalar konstnären Roxy Farhat, filmvetaren fil.dr. Ingrid Ryberg och curatorn Jun-Hi Wennergren Nordling om kvinnligt arbete på film och samtidens soft spot för 70-talsfeminism. Jeanne Dielman lönearbetar, hushållsarbetar, skönhetsarbetar.
Vi söker skribenter, forskare och konstnärer till projekt om kvinnor och hiv
Hjälp oss hitta skribenter, forskare och konstnärer! Tillsammans med Face of AIDS Film Archive söker Stockholms Kvinnohistoriska personer som kan bidra till en planerad temasektion på Face of AIDS Film Archives hemsida med namnet “Women and AIDS”.
Helkväll om frånvaron av afrosvenska berättelser i historieskrivningen
Som en del av Afrosvenska historieveckan arrangerade vi en helkväll på och tillsammans med Etnografiska museet med syfte att lyfta frånvaron av afrosvenska berättelser i svensk historia.
Extrainsatt Allhelgonavisning av filmen om Hilma af Klint med efterföljande samtal!
Efter den utsålda Fullmånefrukosten på Bio Rio lägger vi till en visning av "BORTOM DET SYNLIGA - Filmen om Hilma af Klint". Denna gången fokuserar samtalet som följer filmen på konstnärsskap influerat av ockultism och seans. Den nyinsatta visningen sker under Allhelgonahelgen, söndag 3 november kl 18.30!
Helkväll under Afrosvenska historieveckan: Föredrag om den första svarta kvinnan i Kalmar och efterföljande panelsamtal om afrosvensk historia
Vi samarrangerar en kväll med Etnografiska museet där ni kan få en ny chans att gå på ett av de mest populära föredragen vi arrangerade under vår invigningsmånad. Kvällen börjar med att journalisten Rafaela Stålbalk Klose berättar om Mazahr “Sara“ Makatemele – den första svarta kvinnan i Kalmar. Vem var hon och hur hamnade hon i Kalmar?
🌕 Du har fortfarande chansen att gå på den fullbokade film- och fullmånefrukosten om Hilma af Klint och ockultismen 🌕
Vi lottar ut biljetter till åtta lyckliga medlemmar i Kvinnohistoriska Sällskapet i nästa Sällskapsbrev – som skickas fredag 20 september. Gå med innan dess!