Kvinnans Sak
Kvinnans Sak är en stor satsning från Stockholms Kvinnohistoriska för att synliggöra kvinnohistoria som ligger gömd i föremål – och samtidigt verka för att kvinnors berättelser finns tillgängliga i framtiden.
Satsningens delar
Boken Kvinnosaker
Tillsammans med Bonnierförlagen har vi tagit fram boken Kvinnosaker – svenska kvinnors historia berättad genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till i dag.
Historikern Karin Carlsson skriver om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Läs om den provocerande cykeln, byxkjolen för kvinnliga poliser, vibratorn som botade tuberkulos, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund.
100 år genom 10 saker
I den ambulerande utställningen 100 år genom 10 saker visar Stockholms Kvinnohistoriska tio vanliga föremål som spelat ovanligt stor roll i historien — och gör kunskapen tillgänglig för fler. Utställningen är framtagen för att andra, som skolklasser, bibliotek och kulturhus, också själva ska kunna genomföra den.
Insamling och webbutställning
Vi samlar in och ställer ut kvinnosaker digitalt, både från allmänheten och andra museer. Föremål kan gömma fler än bara en berättelse – tillsammans vecklar vi ut dom och bidrar till att kvinnors berättelser hittas och synliggörs. Du kan vara med och berätta kvinnors historia – och kanske din egen historia – genom dina egna saker!
Vi lyfte bussen — på bussen!
Under hösten 2023 dök Stockholms Kvinnohistoriska upp på bussarna i Värmland för att uppmärksamma hur detta fordon bidragit till ökad jämställdhet. Värmlänningarna kunde upptäcka mer om bussens historia samtidigt som dom tog sig från A till B.
Lunchbrickans historia på mjölkpaketen
Åt du, eller ska du äta lunch i skolan i dag? Tänk dig att det var Gävle husmodersförening som satte i gång diskussionen om skolluncher under 40-talet. 2022 ställe vi ut berättelsen om lunchbrickan på Arlas mjölkpaket.
Kvinnohistoriska hälsar på
Lär dig mer om arkitektur- och designhistorien genom tre föremål, på bara några minuter! Vi besökte ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm där intendenterna Frida Melin och Max Ahrent visade upp illustrationer och modeller av arkitekten Léonie Geisendorf och illustratörerna Mariana Manner och Lisa Bauer – från år 1955 till 1967.
Filmen är en del av Kvinnohistoriska hälsar på – där vi besöker våra medlemsorganisationer och lyfter fram tre föremål ur deras arkiv och samlingar.
Kvinnans Sak genomförs med stöd från Riksantikvarieämbetet.