
NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
Ge bort historiska klappar i jul
Kansliet tipsar om julklappar! När du handlar i vår julshop bidrar du till vår verksamhet och långsiktighet så att vi kan fortsätta arbetet att göra kvinnohistorien till en del av allmänbildningen. Vi har också gjort det enklare att skicka julklappar direkt till nära och kära – inslagna och med personliga hälsningar.
Ett hem för ensamma mödrar
Arkitekterna Ingeborg Waern Bugge och Kerstin Göransson-Ljungman fick i uppdrag att rita ett hem för ensamma mödrar på Polhemsgatan 9 i Stockholm år 1932–1935. Nu kan du se fotografier på hemmet på Wikipedia tack vare en deltagare på vår senaste skrivstuga.
Nu kan du ge femtio saker till pappa i fars dag-present
Gör historisk skillnad medan du shoppar – nu kan du ge pappa femtio saker i fars dag-present! När du handlar hos oss bidrar du till museets uppbyggnad och långsiktighet. Beställ Kvinnosaker i vår digitala museishop senast tisdag den 8 november för att få den i god tid till fars dag. Du får ett dekorativt vykort och två reflexer på köpet.
”Kvinna liv frihet, jin jiyan azadi, zan zendegi azadi"
En samtidsdokumentation om vad som sker i Iran. Skriv historia genom att bidra med dina tankar och reflektioner – vi sparar dom för framtiden.
Kvinna, liv, frihet är slagorden i den pågående proteströrelsen i Iran. Hur situationen kommer utvecklas och vad upproren kommer leda till vet vi inte än. Vad vi vet är att många människor påverkas på olika sätt runt om i världen. Därför vill vi på Stockholms Kvinnohistoriska dokumentera och samla in tankar och reflektioner kopplade till det som sker i Iran. Vad du tänker och känner just nu är viktiga för framtiden.
Från luktsnus till tjejsnus
Snuset har gjort en lång resa från 1700-talets könsöverskridande luktsnus till 1800-talets manliga munsnus till 1970-talets, återigen könsöverskridande, portionssnus och “tjejsnus”. Under visningen fördjupar vi oss i kvinnor och snus genom tre teman: produktion, konsumtion och marknadsföring. Johanna Tengblad, utställningscurator för utställningen “Snusdynastin”, visar oss runt och Nanna Olasdotter Hallberg, programledare för P3 Klubben och kulturjournalist, följer med som sidekick och ställer frågor.
November: Snus, revolution, arkitektur, konst och ekonomiskt våld
Höstens program bjuder på samtal, skrivstugor, föreställningar, skapande barer och visningar. Tillsammans med våra samarbetspartners lyfter vi kvinnohistoria genom snus, revolution, arkitektur, konst och ekonomiskt våld. Hoppas vi ses!
Historielektion om: Kvinnor och Iran — revolution, sexualpolitik och slöjan
Hur kan en “olämplig slöja” leda till en ung kvinnas död? Onsdag den 16 november kl. 16. 30 bjuder vi in till historielektionen Kvinnor och Iran – revolution, sexualpolitik och slöjan där vi får en föreläsning av Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet. Tillsammans får vi en överblick av den historiska kontext som lett fram till protesterna i dag, den postrevolutionära sexualpolitiken och den symboliska slöjan.
Skriv in fler kvinnor i världens största uppslagsverk på nätet — Wikipedia!
Den 18 oktober, 15 november och 6 december bjuder Stockholms Kvinnohistoriska, ArkDes och Wikimedia Sverige in till tre skrivstugor med extra fokus på kvinnor och arkitektur. Jämställdhetsglappet på Wikipedia är stort. Omkring fyra gånger så många av artiklarna handlar om män som om kvinnor. Runt 90 procent av artiklarna är skrivna av män. Var tionde namngiven arkitekt är en kvinna. Det här vill vi förändra tillsammans med dig!
Ett samtal om: ekonomiskt våld
Ekonomiskt våld är ett relativt nytt begrepp – men ingen ny företeelse. Det lämnar inga blåmärken, men orsakar stor skada. Den 9 november bjuder vi tillsammans med Ekonomiska museet in till ett samtal om just ekonomiskt våld. Hur har ekonomiskt våld sett ut historiskt? Hur vanligt är det i dag, och hur tar det sig uttryck?
Tävling: Arla och Stockholms Kvinnohistoriska
Just nu dyker vi på Stockholms Kvinnohistoriska upp på Arlas mjölkpaket och berättar om lunchbrickans betydelse genom historien. Samtidigt har du möjlighet att tävla om ett historiskt pris. Delta i tävlingen genom att lämna in en berättelse om en sak som du tycker berättar något om tjejer och kvinnor från förr eller i dag! Din berättelse blir en del av vår digitala samling Kvinnans Sak och sparas – som en hälsning till framtiden. 👋 Coolt va?
Se vår digitala kvinnohistoriska visning av Arkdes
Hangarfartyg, Villa Ranängen och Kuwait Towers. Följ med oss på en digital kvinnohistorisk visning av ArkDes tillsammans med intendenterna Frida Melin och Max Ahrent – om kända och okända kvinnliga arkitekters arbete och process. Camilla Burvall Terán, projektledare på Stockholms Kvinnohistoriska följer med och ställer frågor. Den digitala visningen är en kortare version av dom två kvinnohistoriska visningarna som vi bjöd in till den 19 april 2022.
Nya datum till vandringar i september
Vandra i kvinnohistoriens Stockholm – nu släpper vi nya datum till stadsvandringar i september!
Staden kryllar av berättelser om kvinnor som präglat vår historia – upptäck dom tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska! I våra stadsvandringar får du följa en guide som grävt fram berättelser som utspelat sig på olika platser runt om i staden.
Nu tar vi plats i Stockholms city!
Stort tack till alla som kom och skålade på vår soliga dubbelvernissage av Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker. Nu ger vi kvinnohistorien plats vid Sergels torg – ett av Sveriges förmodligen mest välbesökta offentliga rum.
Nu öppnar Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker
Från den 25 augusti till den sista september tar Stockholms Kvinnohistoriska plats vid Sergels torg med utställningarna Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker. Alla platser och prylar bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta mindre kända – något vi vill förändra.
Bio- och historiesugen?
Välkommen till vår kvinnohistoriska filmkväll under Timlessfest 2022 där vi visar Ida Lupinos verk Outrage från 1950 – en av de absolut första Hollywood-filmerna som handlade om våldtäkt. Innan filmen hör vi ett samtal mellan kulturjournalisten, filmkritikern och författaren Wanda Bendjelloul och regissören och producenten Palmer Lydebrant. Förändrade Outrage hur man berättade om övergrepp? Hur har Outrage åldrats, och vilket bemötande skulle den få i dag?
Dubbelvernissage den 25 augusti
Välkommen på öppningen av både 100 år genom 10 saker och Kvinnans Plats i Stockholms city den 25 augusti. Kvällen börjar på Sergels torg och avslutas med en exklusiv visning med historikern Karin Carlsson i Kulturbiblioteket där det bjuds på bubbel och mingel. Kom och skåla med oss!
Premiär: Museum+bar
Prova på att skulptera samtidigt som du lär dig om kvinnliga skulptörer genom historien, medan baren är öppen! Torsdag den 8 september är det premiär för Stockholms Kvinnohistoriskas nya format Museum+Bar. Tillsammans med Nationalmuseum bjuder vi in till en skapande bar där historia och konstupplevelser får möta kreativa processer. Begränsat antal biljetter, inga förkunskaper behövs.
Kvinnans plats i filmen?
Följ med på en filmhistorisk tidsresa – i dina hörlurar! Mai Zetterling, Bibi Lindström och Anna Hofman-Uddgren har lämnat stora avtryck både bakom och framför kameran och banat väg för andra. I tre avsnitt av vår poddserie Kvinnans Plats dyker vi in i filmens värld genom deras liv, och får en inblick i hur livet kunde se ut för regissörer och scenografer under 1900-talet.
Lyssningstips till hängmattan
I vår podcast Kvinnans Plats får du följa med på en tidsresa där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser i staden. Här kommer ett urval av några av kansliet absoluta favoritavsnitt!
Kombinera historia och bad i Vällingby i sommar
Ta gröna linjen till Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby i sommar och besök vår pågående utställning 100 år genom 10 saker!
Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, infrastruktur, demokratiska processer och människors liv? I utställningen “100 år genom 10 saker”, som bygger på boken Kvinnosaker av Karin Carlsson, lyfter vi vardagliga föremål som spelat ovanligt stor roll i historien.