Om arkiv och makt på den internationella arkivdagen

I dag den 9 juni firas den internationella arkivdagen världen över. Visste du att arkiven är en av de bärande strukturerna i samhällsbygget? I Arkivism: en handbok påminner historikern och journalisten Lars Ilshammar oss om hur makt och arkiv hör samman.

“Om vi ska kunna förstå samtiden och planera för framtiden måste vi helt enkelt ha tillgång till erfarenheter från det förflutna. Och om arkivet inte gör sitt jobb, kommer samhället i stort men också vårt egna vardagsliv långsamt att sluta fungera. Arkivet är i dag en garant för att skola, vård och omsorg håller vad de folkvalda lovar, liksom för att den gemensamma bank av minnen och erfarenheter som tidigare generationer människor långsamt har byggt upp över tiden inte förskingras av oförstånd eller kortsiktig besparingsiver.

Det är ingen slump att historiens erövrare som velat kuva ett besegrat folk ofta har börjat med att bränna arkiven, eftersom det är ett av de allra effektivaste sätten att utplåna det gemensamma minnet och den kontinuitet som finns i historien.” – Lars Ilshammar i Arkivism: en handbok

Tillsammans behöver vi arbeta för att fler berättelser från i dag skrivs ner så att framtidens historieskrivning ska kunna spegla vår samtid. Om hundra år är det vår tid som är historia. Stanna upp och reflektera över hur du vill att framtiden ska komma ihåg just dig, din mammas gärningar eller föreningen som du är engagerad i. Och allt börjar med en fråga.

Vill du lära dig mer om arkiven och vilken funktion dom fyller i samhället – samtidigt som du får handfasta tips på hur du kan hitta kvinnor i arkiven och att arkivera dig själv? Läs mer om #Arkivism och handboken här. Arkivism: en handbok ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska.


Ett smakprov på #Arkivism

Azmara Nigusse och Julia Lyskova under Kvinnohistorisk visning av: Hallwylska museet. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

Azmara Nigusse och Julia Lyskova under Kvinnohistorisk visning av: Hallwylska museet. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

Kvinnohistorisk visning av:

Följ med när vi besöker museer, arkiv och mytomspunna institutioner och platser på jakt efter dolda historier om kvinnor. Tillsammans med specialinbjudna gäster ställer vi frågor om kvinnors liv, möjligheter och förutsättningar till historiker, guider och experter.

Vi har bland annat besökt Hallwylska museet tillsammans med poddmakaren och skådespelaren Julia Lyskova där intendenten Azmara Nigusse lyfte fram berättelser om hur kvinnliga politiska pionjärer banade vägen för demokratiseringen av Sverige under sekelskiftet 1900. Senast var vi på Stockholms stadsarkiv i sällskap av programledaren Arantxa Álvarez för att höra arkivpedagogerna Kettil Mannerheim, Lena Wiorek och Johanna Törnros berätta om några av kvinnorna som grävts fram ur myndighetsarkiv, skol- och personarkiv. Följ vårt nyhetsbrev för att inte missa nästa visning!

Röster om Arkivism

Som en del av vår stora satsning Arkivism kommer vi bygga upp ett digitalt kartotek* som ger dig en ingång med låga trösklar till arkivens värld. Du kommer möta arkivarier, konstnärer, forskare, författare, kvinnor som har eller vill arkivera sig, och många andra. Redan nu vill vi presentera journalisten och författaren Fatima Bremmer som har grävt i arkiven, och Christina Jutterström, journalist och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter samt VD för SVT, som arkiverat sitt material. Du hittar intervjuerna nedan.

Föregående
Föregående

Vi gästar Hello Worlds digitala sommarkollo tillsammans med datasnillet och programmeraren Olga stern

Nästa
Nästa

Vill du lära dig att skapa spel eller bygga hemsidor i sommar – helt gratis? Då har du hittat rätt! 💻