NYHETER

Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.

Anna Tascha Larsson Anna Tascha Larsson

Hej du som är konstnär eller kulturarbetare!

Nu startar vi igång projektet Utom Husen där vi ska utveckla nya metoder för kulturinstitutioner och konstnärer att bedriva publik, konstnärlig och/eller folkbildande verksamhet i det offentliga rummet.

Målet med Utom Husen är att utforska och utforma metoder som på lång sikt kan bryta isolering och främja deltagande, kunskap, konst och kulturupplevelser. Projektet kommer också att resultera i tre konstnärliga verk.

Nu vill vi att du som är konstnär eller kulturarbetare berättar om hur coronapandemin har påverkat ditt konstnärliga arbete!

Läs mer
Sandra Åhman Sandra Åhman

Ett möte mellan ny dramatik, litteratur och konst

Förra veckan gästade vi konsthallen Accelerator tillsammans med Amfis föreställning Förlustens Rumtid av författaren Balsam Karam. Genom samtal och ny dramatik närmade vi oss ämnen som förlust, trauma, arv, rasism och sorg – med terapirummet som plats.

Läs mer

Bildningspodden live med Kvinnohistoriska — om Frida Kahlo

I mars snackade vi om Arktis, kvinnorna och klimatet på Nordiska museet – och från scen spelade Bildningspodden in ett samtal om miljöpionjären Rachel Carson. Nu dyker vi istället upp tillsammans på konsthallen Accelerator för att titta närmare på konstnären Frida Kahlo.

Läs mer
Sandra Åhman Sandra Åhman

Alla erfarenheter är viktiga när vi skriver historien

I våras började Stockholms Kvinnohistoriska och Stadsmuseet i Stockholm samla in stockholmarnas tankar om och erfarenhet av spridningen av covid-19 och dess effekter på samhället. Vi har fått in över 230 svar, majoriteten är från kvinnor. Den pågående pandemin är inte över. Den fortsätter påverka människors liv på olika sätt. Hur ser din vardag ut nu?

Läs mer
Amfi, Dela Kakan, Sthlm Kvinnohistoriska Sandra Åhman Amfi, Dela Kakan, Sthlm Kvinnohistoriska Sandra Åhman

Vi gästar Accelerator

‘Förlustens rumtid – ett terapisamtal’ av författaren Balsam Karam är tredje delen av Amfis serie med ny dramatik. Den 1 och 2 oktober gästar föreställningen konsthallen Accelerator tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska som bjuder in till samtal. Det finns totalt 30 åskådarplatser – förbeställ din biljett via Billetto.

Läs mer
Anna Tascha Larsson Anna Tascha Larsson

Nu öppnar museishoppen igen!

Nu är Stockholms Kvinnohistoriskas (till stor del digitala) kansli öppet igen efter semestern, och vi slår också upp dörrarna till vår digitala museibutik.

Här hittar du konstaffischer, affischer från våra egna arrangemang, våra miljövänliga tygkassar och medlemskap i Kvinnohistoriska Sällskapet.

Läs mer
Anna Tascha Larsson Anna Tascha Larsson

Vår Helene blir svenskt kulturråd i Washington

Helene Larsson Pousette har varit nyckelpersonen i vårt arbete med forskning, samling och utveckling – och väldigt mycket mer. Med hennes rika erfarenhet i konst- och museivärlden kombinerat med hennes nyfikenhet, mod och aldrig sviktande fokus på fakta och vetenskaplighet har vi tagit gigantiska kliv framåt tillsammans. Eftersom Helene har varit med sedan Kvinnohistoriskas begynnelse var vi nyfikna på hur hon sammanfattar den här tiden – och vad hon tar med sig från den.

Läs mer
Anna Tascha Larsson Anna Tascha Larsson

I höst kommer en bok fylld av kvinnosaker!

Nu kan vi avslöja att ett sekel av kvinnohistoria blir berättat genom boken Kvinnosaker som kommer ut i handeln den 20 oktober. Boken är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Bonnierförlagen, författad av historikern Karin Carlsson.

Läs mer
Anna Tascha Larsson Anna Tascha Larsson

Nytt avsnitt av Kvinnans Plats! Träffa Karolina Widerström – Sveriges första kvinnliga läkare.

Varför var det en ringlande kö av kvinnor med klåda på Bryggargatan 6 år 1889?

Nu släpper Stockholms Kvinnohistoriska ett nytt avsnitt av Kvinnans Plats, denna gången tillsammans med Stockholms läns museum. Lär känna Karolina Widerström – Sveriges första kvinnliga läkare och sexualupplysare. För att gräva djupare i doktor Widerströms liv och betydelse tar vi hjälp av historikern Lisa Öberg. Vi befinner oss i en tid före kvinnlig rösträtt och sexualupplysning, en tid då kvinnokroppen var ett enda stort mysterium. Det ville Karolina Widerström ändra på.

Läs mer
Anna Tascha Larsson Anna Tascha Larsson

Fira Lesbian Day of Visibility — lär dig om den "lesbiska ligan".

I dag firas Lesbian Day of Visibility världen över, en dag som instiftades 2008 för att lyfta fram förebilder, gemenskap och hopp och öka representationen av lesbiska.

Kampen för att synas i offentligheten är inget nytt. Fram till och med 1944 var samkönat sex förbjudet i Sverige och fortfarande tvingas många dölja sin sexualitet, i Sverige och världen över. I vår poddserie Kvinnans Plats kan du lyssna på berättelsen bakom rättsfallet där fem kvinnor dömdes för otukt år 1943.

Läs mer
Sandra Åhman Sandra Åhman

Gör praktik hos oss i höst — sök senast 4 maj

Från slutet av augusti välkomnar Stockholms Kvinnohistoriska nya praktikanter till vårt kansli. Vet du någon som skulle vilja praktisera hos ett innovativt museum dedikerat till kvinnohistoria? Sista ansökningsdagen är 4 maj.

Läs mer
Guest User Guest User

Nytt poddavsnitt ihop med dramaten: kvinnor om våld

Våld mot kvinnor är ett problem som påverkar livet för miljontals kvinnor världen över. På Internationella kvinnodagen den 8 mars 2020 klev Stockholms Kvinnohistoriska in på Dramaten för att lyfta våld mot kvinnor och gestaltningen av det. I podden hör du Suzanne Osten, Nina Jeppsson, Ylva Elvin-Nowak, Hillevi Ganetz och Anneli Dufva.

Läs mer

Stockholms Kvinnohistoriskas History Labs på Sjöhistoriska museet

Den 9 mars samlade Stockholms Kvinnohistoriska en grupp museiprofessionella, arkivarier och forskare för det första av två History Labs i samarbete med Sjöhistoriska och Etnografiska museet. Hur hittar vi de gömda och glömda kvinnorna i samlingar och arkiv? Hur undersöker vi tillsammans, och hur ger vi utrymme för ambivalens?

Läs mer
Anna Tascha Larsson Anna Tascha Larsson

Undervisningsmaterial till Kvinnans Plats

Vi vet att situationen är utmanande för många nu, då en stor del av undervisningen i Sverige behöver ske på distans. Vi på Stockholms Kvinnohistoriska hoppas därför att vi kan vara med att bidra till att underlätta för skolan den kommande tiden.

Kvinnans Plats är en serie historiska berättelser från Stockholm som lyfter fram kvinnors vanliga och ovanliga livsöden. Med utgångspunkt i avsnitten har Stockholmskällan tagit fram undervisningsmaterial, och de flesta uppgifterna fungerar utmärkt för eleverna att lösa på egen hand hemifrån. Dessa finns nu tillgängligt på vår webbsida och kan användas i undervisningen.

Läs mer