NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
Nya datum till vandringar i september
Vandra i kvinnohistoriens Stockholm – nu släpper vi nya datum till stadsvandringar i september!
Staden kryllar av berättelser om kvinnor som präglat vår historia – upptäck dom tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska! I våra stadsvandringar får du följa en guide som grävt fram berättelser som utspelat sig på olika platser runt om i staden.
Nu tar vi plats i Stockholms city!
Stort tack till alla som kom och skålade på vår soliga dubbelvernissage av Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker. Nu ger vi kvinnohistorien plats vid Sergels torg – ett av Sveriges förmodligen mest välbesökta offentliga rum.
Nu öppnar Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker
Från den 25 augusti till den sista september tar Stockholms Kvinnohistoriska plats vid Sergels torg med utställningarna Kvinnans Plats i Stockholms city och 100 år genom 10 saker. Alla platser och prylar bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta mindre kända – något vi vill förändra.
Bio- och historiesugen?
Välkommen till vår kvinnohistoriska filmkväll under Timlessfest 2022 där vi visar Ida Lupinos verk Outrage från 1950 – en av de absolut första Hollywood-filmerna som handlade om våldtäkt. Innan filmen hör vi ett samtal mellan kulturjournalisten, filmkritikern och författaren Wanda Bendjelloul och regissören och producenten Palmer Lydebrant. Förändrade Outrage hur man berättade om övergrepp? Hur har Outrage åldrats, och vilket bemötande skulle den få i dag?
Dubbelvernissage den 25 augusti
Välkommen på öppningen av både 100 år genom 10 saker och Kvinnans Plats i Stockholms city den 25 augusti. Kvällen börjar på Sergels torg och avslutas med en exklusiv visning med historikern Karin Carlsson i Kulturbiblioteket där det bjuds på bubbel och mingel. Kom och skåla med oss!
Premiär: Museum+bar
Prova på att skulptera samtidigt som du lär dig om kvinnliga skulptörer genom historien, medan baren är öppen! Torsdag den 8 september är det premiär för Stockholms Kvinnohistoriskas nya format Museum+Bar. Tillsammans med Nationalmuseum bjuder vi in till en skapande bar där historia och konstupplevelser får möta kreativa processer. Begränsat antal biljetter, inga förkunskaper behövs.
Kvinnans plats i filmen?
Följ med på en filmhistorisk tidsresa – i dina hörlurar! Mai Zetterling, Bibi Lindström och Anna Hofman-Uddgren har lämnat stora avtryck både bakom och framför kameran och banat väg för andra. I tre avsnitt av vår poddserie Kvinnans Plats dyker vi in i filmens värld genom deras liv, och får en inblick i hur livet kunde se ut för regissörer och scenografer under 1900-talet.
Lyssningstips till hängmattan
I vår podcast Kvinnans Plats får du följa med på en tidsresa där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser i staden. Här kommer ett urval av några av kansliet absoluta favoritavsnitt!
Kombinera historia och bad i Vällingby i sommar
Ta gröna linjen till Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby i sommar och besök vår pågående utställning 100 år genom 10 saker!
Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, infrastruktur, demokratiska processer och människors liv? I utställningen “100 år genom 10 saker”, som bygger på boken Kvinnosaker av Karin Carlsson, lyfter vi vardagliga föremål som spelat ovanligt stor roll i historien.
Premiär för vår stadsvandring om hembiträdet 12 juli
Vår tids diskussioner om hushållsnära tjänster har sin föregångare i folkhemmets debatter om hembiträdet. Följ med på vår stadsvandring som följer 150 år av hembiträdets historia – från Vasaparken till Norra Bantorget. Tillsammans med historikern Lisa Öberg vecklar vi ut berättelser om arbetsvillkor, organisering, fattighus, RUT-avdrag, fattighus och danspalats.
Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia
Över hela världen kämpar människor för HBTQI-personers rättigheter, i dag och i historien. Det kan handla om att ha rätten att få bilda familj – eller att leva öppet som man är, utan hot om våld. Det kan vara farligt att visa sin kärlek och vi får gång på gång smärtsamma påminnelser om varför kampen fortsätter vara aktuell och nödvändig.
Skrivkurs med Anna Laestadius Larsson
Sitter du på en idé till en historisk roman? Under hösten bjuder vi in till en skrivkurs i samarbete med Stadsmuseet, Stadsarkivet och Piratförlaget för dig som vill utveckla ditt skrivande och lära dig hantverket bakom den historiska romanen. Anmälan senast 26 augusti 2022.
Hon banade väg för kvinnor bakom kameran
Året är 1968. Skådespelaren och regissören Mai Zetterling har lyckats ta sig till en roll bakom kameran och hon har redan legat bakom två vattendelare till filmer. Snart är det dags för hennes tills nu enda öppet feministiska verk Flickorna att ta plats på biodukarna, men det visar sig strax att även den här filmen ska dra åt sig en storm av kritik.
THE Historical Dinner Project lever vidare
I förra veckan var vi på plats när ICLD (Internationellt centrum för demokrati) arrangerade en historisk middag inom ramen för vårt projekt The Historical Dinner Project som vi initierade under bokmässan i Göteborg 2019. Tjugo toppolitiker från Ukraina, Uganda, Zambia, Rwanda och Indonesien deltog under middagen och berättade om en kvinna som dom ville att alla skulle känna till. Vi gick därifrån med berättelser om mödrar, nunnor, volontärer under krig, politiker, musiker, konditorer, professionella simmare och författare.
Köp en historisk studentpresent!
Skäm bort studenten med historiska upptäcktsfärder på Stockholms gator – om förlossningsvård, sexualitet, RUT-avdrag, damklubbar, organisering och mycket mer.
Säg hej till Anna Tascha Larsson — vår nya museichef!
Från silversmed till fotbollsreporter till museichef – säg hej till Stockholms Kvinnohistoriskas nya museichef Anna Tascha Larsson som tillträder i dag! I en intervju med Anna får du höra om hennes mångfacetterade bakgrund och vilka visioner hon har för museets framtid.
Nu släpper vi nya datum till vandringar i september!
Vandra i kvinnohistoriens Stockholm – nu släpper vi säsongens stadsvandringar!
Staden kryllar av berättelser om kvinnor som präglat vår historia – upptäck dom tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska! I våra stadsvandringar får du följa en guide som grävt fram berättelser som utspelat sig på olika platser runt om i staden.
Skriv historia på Internationella barnmorskedagen
Har du en berättelse som berör barnmorskeyrket som du vill bevara för framtiden? Koppla den till ett föremål och spara din historia för framtiden! Barnmorskan har spelat en avgörande roll i många människors liv – vid födslar, på ungdomsmottagningar, förlossningar och kliniker. Trots det har barnmorskan varit lite av en doldis i historien, något som vi på Stockholms Kvinnohistoriska vill förändra tillsammans med er.
Här uppmärksammar vi barnmorskan i veckan – från filmvisning till stadsvandring
I ljuset av Internationella barnmorskedagen den 5 maj uppmärksammar vi barnmorskan som varit någon av en doldis i historien, men som tar större och större plats i samhällsdebatten i dag. Genom stadsvandringar, filmvisningar, samtal, historielektioner och insamlingar riktar vi strålkastarljuset mot barnmorskans historia. Följ med!
Lina Thomsgård säger tack — och hejdå!
Den 1 juni säger Kvinnohistoriska adjö till Lina Thomsgård i rollen som chef, och välkomnar henne i stället in i vårt Advisory Board!