NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
En kvinnohistorisk meny
Vi på Stockholms Kvinnohistoriska har samlat några av våra digitala höjdpunkter för dig att insupa – när du vill, från valfri plats. Tillsammans med experter lyfter vi ämnen som ekonomiskt våld, bimbocore och avlönat hemarbete. Slå dig ner och fyll på med kvinnohistoria!
Vandra i barnmorskans fotspår i sommar
Hur kan vi förstå barnmorskans situation i dag med hjälp av historien? Följ med på vår stadsvandring som följer barnmorskans hastiga steg på Södermalm – från Slussen till Södra BB.
Historiskt knytkalas med utsikt över Stockholm
När våra samarbetspartners inom EU-projektet SHAKIN´ var på besök i Stockholm dukade vi upp till ett Historical Dinner Party. Med en av Stockholms vackraste utsikter från Anna Lindhagens museum på Fjällgatan, hörde vi berättelser om aktivister, farmödrar, författare, simmare och musiker.
Arkitektur- och designhistoria genom tre föremål från ArkDes
Klätterträd, handelsplatser och ett kombinerat parkeringshus och kloster. Lär dig mer om arkitektur- och designhistorien på bara några minuter!
Vad är bimbocore? Lär dig mer om fenomenet med Maria Lönn
Hur kommer det sig att vissa uttryck för femininitet hånas, medan andra hyllas? Och var platsar bimbon in i det? Hör genusforskaren och kulturskribenten Maria Lönn berätta mer om fenomenet bimbocore och andra uttryck för femininitet.
Lär dig mer om ekonomiskt våld — med Marie Eriksson
Ekonomiskt våld är en ofta bortglömd aspekt av våld i nära relationer. Historiskt har det varit ett effektivt sätt att kontrollera och förtrycka kvinnor. Se vår digitala historielektion med Marie Eriksson, fil. dr. i historia och lektor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet, för att lära dig mer.
Vandra hemifrån i barnmorskans fotspår — när du vill
Följ med hemifrån på en digital stadsvandring, där vi vandrar i barnmorskans spår på Södermalm i Stockholm, i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. Guidar dig längs vägen gör Lisa Öberg, docent i historia. Vandringen är förinspelad och visas on-demand, vilket innebär att du har möjlighet att se vandringen när du vill. I slutet av vandringen visas också en frågestund med Lisa Öberg, som spelades in på Zoom 5/5 2023, i samband med visning av den digitala vandringen.
Samtal om att samla in, spara och sprida afrosvensk och svart historia
Den 11 maj bjöd vi in till en konferens, inom ramen för EU-projektet SHAKIN’, om hur alternativa metoder kan användas för att sprida kunskap och historia. Vilken eftermiddag det blev, och vilken fin sammanslutning – trots två stora konkurrerande stjärnor: Beyoncé och vårsolen. Samtalet om att samla in och sprida afrosvensk och svart historia spelades in och går att lyssna på i efterhand.
"Swimmer" av Teresa Wennberg och Suzanne Nessim
I sommar huserar vi på nattklubben Trädgården med installationen Speglingar (Reflections). Här möts konstfilm från olika tidsperioder och projiceras utomhus med Skanstullsbron som tak. Ett av verken som presenteras är Swimmer från 1978 av Teresa Wennberg och Suzanne Nessim.
Nu släpper vi säsongens vandringar
Nu har du chans att lära känna staden genom bland andra hembiträdet, barnmorskan och den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtson. I år lanserar vi också en ny vandring – Sex i city. Tillsammans med Klara Arnberg, docent i ekonomisk historia, går vi genom kvarteren som vid tiden kantades av såväl sexuell kommers som högljudda protester. Köp din biljett i dag för att säkra en plats!
Nu kan du lyssna på samtalet om ekonomiskt våld
Missade du knycka en plats till samtalet om ekonomiskt våld som vi bjöd in till med Ekonomiska museet? Samtalet spelades in och finns nu att lyssna på i efterhand. I ett samtal hör du historikern Marie Eriksson och Susann Stamboliduo Tellebo från Uppsala kvinnojour fördjupa sig i begreppet ekonomiskt våld. Hur har ekonomiskt våld sett ut historiskt? Hur vanligt är ekonomiskt våld i dag, och hur tar det sig uttryck? Samtalet modererades av författaren och journalisten Katarina Wennstam.
Premiär för våra föremålsfilmer
Vilka kvinnohistorier hittar vi i Snus- och tändsticksmuseums samlingar? På bara tre minuter får du göra en resa i snusets historia och lära dig mer om bilden av snusande kvinnor nu och då.
Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända. Som en del av vår stora satsning Kvinnans Sak hälsar vi på våra medlemsorganisationer och lyfter fram tre föremål ur deras arkiv och samlingar. Resultatet blir en kort film där du får ett kvinnohistoriskt smakprov på dom berättelser som finns där.
Call for Conference in Belgrade!
We invite the global community of cultural activists, researchers, scholars, teachers, artists and cultural operators, to submit their ideas and abstracts for this conference, its workshops and other forms of presentations. We welcome a broad range of contributions that go beyond classical academic papers, providing direct subaltern or activist perspectives (experiences, project proposals, art works, educational presentations and workshops, policy measures, etc.).
Submission of the proposals: by April 14th 2023, 00h Central European Time
Kvinnohistoria upptäcks tack vare blogginlägg
Ibland dyker kvinnohistoria upp på oväntade sätt. Som hos ArkDes där spår från arkitekten Hanna Victorson hittades tack vare ett blogginlägg av Karlshamns stadsarkitekt Emina Kocacic.
Hanna Victorson var en av Karlshamns främsta arkitekter under 1960–1990-talet. Hon var aktiv under en tid när staden växte och ritade både bostäder, en simhall och en torgbyggnad. Hon arbetade också mycket tillsammans med sin man, som var stadsarkitekt under tiden.
100 år genom 10 saker på Östberga kulturhus och bibliotek
Vår ambulerande utställning “100 år genom 10 saker” fortsätter att synliggöra kvinnohistorien – denna gång tillsammans med Östberga kulturhus och bibliotek. Utställningen finns på plats till och med fredag 17 mars.
Se vår historielektion om porr
Under dom senaste dagarna har ungas berättelser tagit plats i media. I Uppdrag gransknings senaste reportage hör vi unga berätta om hur dom upplever att porren påverkat deras syn på sex. I vår historielektion om pornografins svenska 1900-tal får du en historisk kontext till vår tids samtal om porr.
Vi är nominerade till Årets Selma 2023
Vi är så glada över att få berätta att Stockholms Kvinnohistoria är nominerade till Årets Selma! För sjätte året i rad delas priset ut till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten.
“Att radera historien är en framgångsrik metod för att framkalla kollektiv minnesförlust”
I dag är det ett år sedan vi vaknade upp av nyheten om att Ryssland invaderat Ukraina. Några månader senare, i juni, rapporterar Svenska Dagbladet att över 150 kulturella och historiska platser helt eller delvis förstörts i Ukraina. I tider av krig och oro är det ingen slump att något av det första som attackeras är våra arkiv, bibliotek, museer och monument. I vår historielektion med historikern Lars Ilshammar tittar vi närmare på arkivens makt, vikten av vårt arkiverade kulturarv i dag och på vilka sätt arkiven hotas.
Nu släpps programmet för vår månad på ArkDes
Stockholms Kvinnohistoriska och ArkDes inleder 2023 med att tillsammans sätta ljus på kvinnors betydelse och villkor i staden genom arkitektur- och designhistoria. Som en del av ett flerårigt samarbete flyttar Stockholms Kvinnohistoriska in i utställningsrummet Boxen på ArkDes under en hel månad och samlar sina mest populära programformat och kulturaktiviteter i en avsmakningsmeny för publiken. Nu släpps månadens program!
Vi flyttar in på ArkDes i en månad - välkommen in!
Följ med på en kvinnohistorisk resa i tid och rum, bland skatter i arkivet och berättelser i staden när vi gästar ArkDes under en månad. Som en del i ett flerårigt samarbete tar Stockholms Kvinnohistoriska plats i Boxen på ArkDes i en månad, där du bjuds på en kvinnohistorisk avsmakningsmeny med populära programformat och kulturaktiviteter.