NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
Bira, bärs och fackligt organiserade brudar på första maj
I dag är det första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Hoppa in i tidsmaskinen och färdas tillbaka till 1901, där utarbetade dalkullor brygger öl till de alltmer törstiga stockholmarna. En dag får de arbetande kvinnorna på Münchenbryggeriet nog – och organiserar sig.
På besök i SVT Morgonstudion
SVT Morgonstudion bjöd in oss för att prata om hur vi ska synliggöra fler kvinnor i historien genom Arkivism: en handbok. Vi lyfte bland annat Mazahr Makatemele som kom från Sydafrika till Kalmar 1862. Hon var då en av de första personerna med afrikanskt ursprung i Sverige. I handboken berättar journalisten Rafaela Stålbalk Klose om hur hon grävt i arkiven efter spår från Makatemele.
Om Arkivism i SVT Kulturnyheterna
SVT Kulturnyheterna följde med när vi besökte vår medlemsorganisation Centrum för Näringslivshistoria – världens största näringslivshistoriska arkiv, för att prata om kvinnors frånvaro i arkiven och vad vi gemensamt kan göra för att förändra det genom #Arkivism.
Om #Arkivism i TV4 Nyhetsmorgon
“Kvinnor i dag arkiverar sig inte alls i samma utsträckning som män. Det behöver vi ändra på för att vi om hundra år ska ha en annan historieskrivning och en mer sann bild av vår tid i dag”.
Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska och Mia Skott, historiker och skribent gästade TV4 Nyhetsmorgon i morse för att berätta om Arkivism: en handbok som släpps nu på fredag.
Röster om Arkivism
Som en del av vår stora satsning Arkivism kommer vi bygga upp ett digitalt kartotek som ger dig en ingång med låga trösklar till arkivens värld. Du kommer möta arkivarier, konstnärer, forskare, författare, kvinnor som har eller vill arkivera sig, och många andra.
Redan nu vill vi presentera journalisten och författaren Fatima Bremmer som har grävt i arkiven, och Christina Jutterström, journalist och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter samt VD för SVT, som arkiverat sitt material.
Höj volymen, rensa undan på golvet och fixa egen klubb
Årets Kulturnatt Stockholm går av stapeln på valfri skärm den 24 april och vi har äran att stå för hela finalen! Tillsammans med Scenkonstmuseet bjuder vi på hemmadansgolv, samtal och musik.
När jag inser att framtidens historiker inte kommer hitta kvinnorna i arkiven när de ska berätta om vår tid
Fler berättelser behöver sparas för framtiden – din också! Lösningen hittar du i Arkivism: en handbok som är här för att förändra historieskrivningen. Ges ut 23 april i samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Volante.
Romernas internationella dag uppmärksammas världen över
I morgon den 8 april uppmärksammas romernas internationella dag världen över till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. I vår poddserie Kvinnans Plats hör du berättelsen om författaren och aktivisten Katarina Taikon som 1945 flyttade in i ett hus under Årstabron med sin familj. Taikons egna erfarenheter av diskriminering blir en viktig drivkraft i hennes kommande kamp för romers rättigheter.
Jogga historiskt med Linda Skugge i lurarna
Stockholms Kvinnohistoriska presenterar stolt och med höga knän: HISTORISK JOGGING i ljudformat! Ta en allmänbildande springtur i sällskap av skribenten, springfantasten och kulturprofilen Linda Skugge, som satt samman en historisk joggingsträcka fylld av betraktelser om beryktade dödsolyckor och bränder, operasångerskor, gudinnor, makalösa slott med vilda fester och Drottning Kristina.
Ett samtal om #Arkivism
Vad kan du göra för att framtiden ska minnas allt du, din mamma eller mormor gjort? Och hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Ett samtal om #Arkivism – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att förändra framtidens historieskrivning.
Ett samtal om esoterism, ritualer och praktik i ett konstnärskap
Hur kan esoterism, ritualer och praktik användas i ett konstnärskap i dag?Nu kan du lyssna på samtalet där koreograferna Eliisa Erävalos och Halla Ólafsdóttirs berättar om sitt arbete med dansföreställningen Bitch bakom som spelades på MDT 6–8 mars och berör dessa teman. Samtalet modereras av konstnären och författaren Linda Spåman, och inleds av Per Faxneld, docent i religionshistoria och lektor i religionsvetenskap som sätter esoterism i en historisk kontext.
Vi ses på kvinnohistorisk visning av Hallwylska museet
Stockholms Kvinnohistoriska besöker huvudstadens museer och mytomspunna institutioner på jakt efter de dolda historierna om kvinnor. Nu gästar vi Hallwylska museet digitalt och bekantar oss med en av Stockholms mest väldokumenterade familjer! Vi tar med er in i en berättelse om kvinnokamp – kampen att kunna följa kärleken, få utbilda sig och att inte rätta in sig i vad som förväntas utan stå fast vid sin vision.
Azmara Nigusse, intendent och museipedagog på Hallwylska museet visar oss runt och poddmakaren och skådespelaren Julia Lyskova följer med som sidekick och ställer frågor. Läs mer om evenemanget i Facebook-evenemanget.
Ett samtal om konstnärliga praktiker
Missade du vårt samtal om konstnärliga praktiker med poeten Arazo Arif, konstnären Francine Agbodjalou och skådespelaren och regissören Bahar Pars? Nu finns samtalet tillgängligt på vår webb.
Ett samtal om att skildra någon annans historia
Mary Ellen Mark (1940–2015) var en av de ledande amerikanska porträtt- och dokumentärfotograferna under det sena 1900-talet. Hur kan hennes arbetssätt användas i dag och vilka utmaningar finns det? Hör två av de mest tongivande inom dokumentärt berättande – dokumentärfilmaren Anna Eborn och regissören och konstnären Theresa Traoré Dahlberg, i ett samtal om närgångna porträtt och att skildra någon annans historia.
Ett sakligt samtal om föremål och förbisedd historia
Nu kan du också lyssna på det fullbokade och sakliga samtalet mellan bokaktuella Katrine Marçal och Karin Carlsson – om fördomar, föremål, feltänk och förbisedd historia. Den 29 oktober möttes de för ett faktaspäckat samtal i Gamla stans bokhandel – arrangerat av Kvinnohistoriska och Mondial förlag. Vilka är de saker och innovationer vars historia alla bör känna till? Varför gör vi det inte? Kan vi ens prata om manliga och kvinnliga saker? Om inte – varför gör vi det fortfarande?
Vi gästar Accelerator
‘Förlustens rumtid – ett terapisamtal’ av författaren Balsam Karam är tredje delen av Amfis serie med ny dramatik. Den 1 och 2 oktober gästar föreställningen konsthallen Accelerator tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska som bjuder in till samtal. Det finns totalt 30 åskådarplatser – förbeställ din biljett via Billetto.
Upptäck kontroversiella kultklassiker och anarkistiska ostkollektiv
Vi vet att det är många som är fast hemma. Därför har vi tillsammans med kulturjournalisten Wanda Bendjelloul handplockat några filmhistoriska milstolpar för kvinnohistoriskt intresserade ur Draken Films oumbärliga utbud av kvalitetsfilm.
📽️ VÅRENS KVINNOHISTORISKA FILMSNACKIS 📽️
Missa inte vårens kvinnohistoriska filmsnackis. Stockholms Kvinnohistoriska och Bio Rio presenterar fyra filmvisningar med efterföljande samtal där vi lyfter frågor om feministiska ikoner, bråkiga tjejer i Skottland, superhjältar och krig från ett kvinnligt perspektiv. Mer info om samtal och gäster presenteras inom kort.