
NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
"Som ett museum i bokform"
Bibliotekstjänst recenserar nyutkomna boken Kvinnosaker och ger den 4 av 5 i helhetsbetyg. Gillar du också prylar och vill lära dig om hur konservburken, stridsflygplanet, mjölkmaskinen och 47 andra föremål har påverkat kvinnors liv och vardag? Du hittar boken på bibliotek över hela landet, men vi vet att den är utlånad nästan överallt. För dig som är läsnödig direkt finns den att köpa i vår digitala museishop – just nu får du en tygkasse på köpet!
Ett sakligt samtal om föremål och förbisedd historia
Nu kan du också lyssna på det fullbokade och sakliga samtalet mellan bokaktuella Katrine Marçal och Karin Carlsson – om fördomar, föremål, feltänk och förbisedd historia. Den 29 oktober möttes de för ett faktaspäckat samtal i Gamla stans bokhandel – arrangerat av Kvinnohistoriska och Mondial förlag. Vilka är de saker och innovationer vars historia alla bör känna till? Varför gör vi det inte? Kan vi ens prata om manliga och kvinnliga saker? Om inte – varför gör vi det fortfarande?
Är du mellan 15-20 år? Vi behöver din hjälp!
Vad får dig att gå på bio, fotbollsmatcher, teater, festivaler, museer och annat kul? Vi söker dig som är 15–20 år och vill delta i en intervju där vi samtalar om dina intressen, användning av digitala medier och hur du ser på museer. Var med och tyck till – samtidigt som du hjälper oss på Kvinnohistoriska att utvecklas.
Varsågod, en timmes lyssning om Frida Kahlo
Frida Kahlo (1907–1954) hör till 1900-talets mest ikoniska konstnärer. Hennes konstnärskap är lika erkänt som hennes liv är mytomspunnet. Nu kan du lyssna på samtalet om henne som spelades in live av Bildningspodden under vår kväll på konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet.
Svenska Dagbladet möter Emilia Gustafssons ättlingar
Svenska Dagbladets Johan Lindberg träffar Anita Lindberg, barnbarnsbarnet till fembarnsmamman Emilia Gustafsson på Stigberget och som du också hör om i vår podd Kvinnans Plats – historiska berättelser från Stockholm. “– Hon tog flera slitsamma jobb för att slippa lämna bort barnen. Jag känner mig så stolt över henne, säger barnbarnsbarnet Anita Lindberg.”
Fast hemma? Här finns kvinnohistoria att uppleva hemifrån!
Just nu tillbringar många mer tid hemma. Stockholms Kvinnohistoriska är ett museum som verkar i de offentliga och digitala rummen. För att bidra till att förhindra smittspridningen under coronakrisen har vi ställt in all publik verksamhet, men på kvinnohistoriska.se håller vi alltid öppet. Vi har sammanställt en lista över kvinnohistoriska tips för dig att utforska hemifrån.
Historisk film på stor duk
I samband med Afrosvensk Historievecka och filmfestivalen CinemAfrica visade vi Julie Dashs prisbelönta debutfilm Daughters of the Dust från 1991 på biograf Capitol. Kvällen inleddes av filmvetaren Anthia Nibitegeka och kultursamordnaren Senait Tesfai som satte Dashs verk i en historisk kontext och gav oss en förberedande glimt av vad vi hade framför oss. Kika på bilder och läs mer om filmen!
Vi söker deltagare till fokusgrupp
Har du upplevt att utställningar, konstverk, konserter, museer, teatrar och andra slags kulturinstitutioner och upplevelser är otillgängliga för dig? Det kan till exempel bero på fysiska, psykiska, sociala, språkliga eller geografiska hinder. Just nu söker vi deltagare till en fokusgrupp som en del av vårt projekt Utom Husen. Anmäl intresse senast onsdag 11 november. Ersättning erbjuds.
Det repas på nedervåningen
Vårt samarbete med Amfi fortsätter! Just nu repas det på vår nedervåning inför urpremiären av Terroristens kropp av Christina Ouzounidis som framförs av skådespelarna Beri Gerwise och Johan Rabaeus – regisserat av Saga Gärde. De tre första föreställningarna spelas på Malmö Konsthall och är redan slutsålda, men snart bjuder vi in till föreställningar i Stockholm.
I dag kommer boken Kvinnosaker ut i handeln!
I dag släpps boken Kvinnosaker – svenska kvinnors historia berättad genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till idag. Historikern Karin Carlsson skriver om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande, föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning.
Nu startar vi arbetet med SHAKIN’ — ett treårigt EU-finansierat samarbete mellan tre universitet och tre kulturaktörer i fyra länder
SHAKIN’ står för “sharing subaltern knowledge through international cultural collaborations” (dela kunskap om det som finns utanför normen och makten genom internationellt kulturellt samarbete).
Tillsammans ska vi adressera viktiga samtida utmaningar som påverkar europeisk kulturverksamhet genom att hitta nya sätt att tänka, arbeta och samarbeta.
Hej du som är konstnär eller kulturarbetare!
Nu startar vi igång projektet Utom Husen där vi ska utveckla nya metoder för kulturinstitutioner och konstnärer att bedriva publik, konstnärlig och/eller folkbildande verksamhet i det offentliga rummet.
Målet med Utom Husen är att utforska och utforma metoder som på lång sikt kan bryta isolering och främja deltagande, kunskap, konst och kulturupplevelser. Projektet kommer också att resultera i tre konstnärliga verk.
Nu vill vi att du som är konstnär eller kulturarbetare berättar om hur coronapandemin har påverkat ditt konstnärliga arbete!
Ett möte mellan ny dramatik, litteratur och konst
Förra veckan gästade vi konsthallen Accelerator tillsammans med Amfis föreställning Förlustens Rumtid av författaren Balsam Karam. Genom samtal och ny dramatik närmade vi oss ämnen som förlust, trauma, arv, rasism och sorg – med terapirummet som plats.
Bildningspodden live med Kvinnohistoriska — om Frida Kahlo
I mars snackade vi om Arktis, kvinnorna och klimatet på Nordiska museet – och från scen spelade Bildningspodden in ett samtal om miljöpionjären Rachel Carson. Nu dyker vi istället upp tillsammans på konsthallen Accelerator för att titta närmare på konstnären Frida Kahlo.
Alla erfarenheter är viktiga när vi skriver historien
I våras började Stockholms Kvinnohistoriska och Stadsmuseet i Stockholm samla in stockholmarnas tankar om och erfarenhet av spridningen av covid-19 och dess effekter på samhället. Vi har fått in över 230 svar, majoriteten är från kvinnor. Den pågående pandemin är inte över. Den fortsätter påverka människors liv på olika sätt. Hur ser din vardag ut nu?
Vi gästar Accelerator
‘Förlustens rumtid – ett terapisamtal’ av författaren Balsam Karam är tredje delen av Amfis serie med ny dramatik. Den 1 och 2 oktober gästar föreställningen konsthallen Accelerator tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska som bjuder in till samtal. Det finns totalt 30 åskådarplatser – förbeställ din biljett via Billetto.
Nu kan du vandra på egen hand i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår
Har du också drabbats av vandringsabstinens men har ingen planerad tur inför Vandringens dag på lördag? Nu har du möjlighet att vandra i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår digitalt – direkt på Södermalm där historierna utspelat sig.
Nu öppnar museishoppen igen!
Nu är Stockholms Kvinnohistoriskas (till stor del digitala) kansli öppet igen efter semestern, och vi slår också upp dörrarna till vår digitala museibutik.
Här hittar du konstaffischer, affischer från våra egna arrangemang, våra miljövänliga tygkassar och medlemskap i Kvinnohistoriska Sällskapet.
Vår Helene blir svenskt kulturråd i Washington
Helene Larsson Pousette har varit nyckelpersonen i vårt arbete med forskning, samling och utveckling – och väldigt mycket mer. Med hennes rika erfarenhet i konst- och museivärlden kombinerat med hennes nyfikenhet, mod och aldrig sviktande fokus på fakta och vetenskaplighet har vi tagit gigantiska kliv framåt tillsammans. Eftersom Helene har varit med sedan Kvinnohistoriskas begynnelse var vi nyfikna på hur hon sammanfattar den här tiden – och vad hon tar med sig från den.
Nyfiken på vår fina form?
Under våren har vi gradvis uppdaterat vår visuella identitet, med hjälp av formgivaren Minna Sakaria på Sakaria Studio.