NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
Om Arkivism i SVT Kulturnyheterna
SVT Kulturnyheterna följde med när vi besökte vår medlemsorganisation Centrum för Näringslivshistoria – världens största näringslivshistoriska arkiv, för att prata om kvinnors frånvaro i arkiven och vad vi gemensamt kan göra för att förändra det genom #Arkivism.
Om #Arkivism i TV4 Nyhetsmorgon
“Kvinnor i dag arkiverar sig inte alls i samma utsträckning som män. Det behöver vi ändra på för att vi om hundra år ska ha en annan historieskrivning och en mer sann bild av vår tid i dag”.
Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska och Mia Skott, historiker och skribent gästade TV4 Nyhetsmorgon i morse för att berätta om Arkivism: en handbok som släpps nu på fredag.
Röster om Arkivism
Som en del av vår stora satsning Arkivism kommer vi bygga upp ett digitalt kartotek som ger dig en ingång med låga trösklar till arkivens värld. Du kommer möta arkivarier, konstnärer, forskare, författare, kvinnor som har eller vill arkivera sig, och många andra.
Redan nu vill vi presentera journalisten och författaren Fatima Bremmer som har grävt i arkiven, och Christina Jutterström, journalist och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter samt VD för SVT, som arkiverat sitt material.
Höj volymen, rensa undan på golvet och fixa egen klubb
Årets Kulturnatt Stockholm går av stapeln på valfri skärm den 24 april och vi har äran att stå för hela finalen! Tillsammans med Scenkonstmuseet bjuder vi på hemmadansgolv, samtal och musik.
När jag inser att framtidens historiker inte kommer hitta kvinnorna i arkiven när de ska berätta om vår tid
Fler berättelser behöver sparas för framtiden – din också! Lösningen hittar du i Arkivism: en handbok som är här för att förändra historieskrivningen. Ges ut 23 april i samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Volante.
Romernas internationella dag uppmärksammas världen över
I morgon den 8 april uppmärksammas romernas internationella dag världen över till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. I vår poddserie Kvinnans Plats hör du berättelsen om författaren och aktivisten Katarina Taikon som 1945 flyttade in i ett hus under Årstabron med sin familj. Taikons egna erfarenheter av diskriminering blir en viktig drivkraft i hennes kommande kamp för romers rättigheter.
Jogga historiskt med Linda Skugge i lurarna
Stockholms Kvinnohistoriska presenterar stolt och med höga knän: HISTORISK JOGGING i ljudformat! Ta en allmänbildande springtur i sällskap av skribenten, springfantasten och kulturprofilen Linda Skugge, som satt samman en historisk joggingsträcka fylld av betraktelser om beryktade dödsolyckor och bränder, operasångerskor, gudinnor, makalösa slott med vilda fester och Drottning Kristina.
Ett samtal om #Arkivism
Vad kan du göra för att framtiden ska minnas allt du, din mamma eller mormor gjort? Och hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Ett samtal om #Arkivism – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att förändra framtidens historieskrivning.
Kära lärare som planerar er höst
I september för hundra år sedan ägde ju det första riksdagsvalet rum där kvinnor fick rösta. Värt att fira med era elever! Därför har vi tagit fram skolutställningen 100 år genom 10 saker, där din skolklass bygger ett eget minimuseum genom att ställa ut saker ur deras vardag som berättar hur Sverige blev ett mer jämställt och demokratiskt land.
Ett samtal om esoterism, ritualer och praktik i ett konstnärskap
Hur kan esoterism, ritualer och praktik användas i ett konstnärskap i dag?Nu kan du lyssna på samtalet där koreograferna Eliisa Erävalos och Halla Ólafsdóttirs berättar om sitt arbete med dansföreställningen Bitch bakom som spelades på MDT 6–8 mars och berör dessa teman. Samtalet modereras av konstnären och författaren Linda Spåman, och inleds av Per Faxneld, docent i religionshistoria och lektor i religionsvetenskap som sätter esoterism i en historisk kontext.
Ta chansen att lära känna den motvilliga feministen Bertha Wellin
Välkommen till ett samtal mellan författaren Tone Schunnesson och journalisten Sara Heyman som är bokaktuell med ‘Den motvilliga feministen’ – om politikern och sjuksköterskan Bertha Wellin. Som ordförande för den nationella sjuksköterskeföreningen stred Wellin för bättre villkor, men motsatte sig samtidigt krav på högre löner och reglerade arbetstider.
I april kommer Arkivism: en handbok
Vad kan du göra för att lyfta in mamma, mormor eller mormors mor i historien? Hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Svaren finns i Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. 23 april ges den ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska.
Vi deltar i Riksantikvarieämbetets museipanel!
Vilka av månadens nyheter påverkar museerna mest? Vilka tankar ska vi bära med oss framöver? På fredag är det premiär för Riksantikvarieämbetets livesamtalsserie “Museipanelen” där Lina Thomsgård, chef för Stockholms Kvinnohistoriska deltar i den panel som ska utforska trender inom museisektorn.
Vi ses på kvinnohistorisk visning av Hallwylska museet
Stockholms Kvinnohistoriska besöker huvudstadens museer och mytomspunna institutioner på jakt efter de dolda historierna om kvinnor. Nu gästar vi Hallwylska museet digitalt och bekantar oss med en av Stockholms mest väldokumenterade familjer! Vi tar med er in i en berättelse om kvinnokamp – kampen att kunna följa kärleken, få utbilda sig och att inte rätta in sig i vad som förväntas utan stå fast vid sin vision.
Azmara Nigusse, intendent och museipedagog på Hallwylska museet visar oss runt och poddmakaren och skådespelaren Julia Lyskova följer med som sidekick och ställer frågor. Läs mer om evenemanget i Facebook-evenemanget.
Vår nya stora satsning för framtidens historieskrivning
I dag är det den internationella kvinnodagen, en dag då kvinnors situation och rättigheter uppmärksammas världen över. Snart är den tid vi lever i nu historia. Vad kommer de som vill förstå vår samtid att hitta om oss då?
Med Arkivism bjuder Stockholms Kvinnohistoriska in allmänheten, arkiv, föreningar, företag och andra att delta i en gemensam satsning som ska göra det lättare för fler att hitta kvinnors historia i arkiven, och lättare att dokumentera och bevara samtiden för framtiden. Vi uppmanar kvinnor att arkivera sina liv och gärningar – ni är historiska!
Tillsammans kan vi alla hjälpa framtiden till en historieskrivning som bättre speglar världen som den ser ut i dag. Som inkluderar din mormors erfarenheter och gärningar, din förenings historia eller dig och ditt liv. Och vi börjar nu.
Ett samtal om konstnärliga praktiker
Missade du vårt samtal om konstnärliga praktiker med poeten Arazo Arif, konstnären Francine Agbodjalou och skådespelaren och regissören Bahar Pars? Nu finns samtalet tillgängligt på vår webb.
Karin Carlsson berättar om Kvinnosaker i Vetenskapsradion Forskarliv
I dag viker Vetenskapsradion Forskarliv hela avsnittet till historikern Karin Carlsson som lyfter föremål ur vårt gemensamma bokprojekt Kvinnosaker – men också mer om hennes forskning om köksingångar!
Obligatorisk närvaro! Här kommer en historielektion om aborträtten i Sverige
Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger aktuella debatter och brinnande frågor en viktig, historisk kontext som kan förklara hur vi hamnade där vi är i dag. Hör Lena Lennerhed, professor i idéhistoria berätta om politisk kamp, reformer och abortmotstånd.
Jobba hos oss - förändra historien
Vill du förändra framtidens historieskrivning tillsammans med oss? Nu söker Stockholms Kvinnohistoriska två personer som ska hjälpa oss att revolutionera, demokratisera och modernisera bilden av vad ett museum kan vara.
Vandra i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår
Missade du våra stadsvandringar där Sam Hultin tog oss med i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår? Släng på dig halsduken och varma skor – nu har du möjlighet att vandra på egen hand, direkt på Södermalm där historierna utspelat sig.