
NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
Letar du efter en historisk studentpresent?
Att ta studenten är för många en omvälvande och viktig stund i livet där nya vägar öppnas upp. Vissa fortsätter sina studier, andra börjar jobba, börjar engagera sig i en organisation, vissa flyttar till en annan stad, några reser iväg. Oavsett är det en tid som formar oss och rymmer berättelser om att vara ung och på väg. Med Arkivism: en handbok vill vi inspirera dagens student till att bevara dom berättelserna – så att deras kommande avtryck i världen finns bevarade i framtiden.
En kort lektion i mensens historia på den internationella mensdagen - genom engångsbindan
I boken Kvinnosaker berättar historikern Karin Carlsson om hur engångsbindan påverkat kvinnors vardag och format förutsättningar för ett mer självständigt liv. Innan engångsbindan kom hade kvinnor flera olika sätt att förhindra mensblodet från att rinna längs benen eller förstöra kläderna som var både tidskrävande och logistiskt utmanande.
Sökes: ärvda sidensjalar och berättelser om kvinnor som arbetat på Almgrens sidenväveri
Vi hjälper K A Almgren sidenväveri och museum att samla in minnen och föremål med koppling till Almgrens sidenväveri som kommer ligga till grund för deras nya utställning som öppnar i slutet av 2021 i den gamla fabriksbyggnadens vind på Repslagargatan. Har du arbetat på Almgrens sidenväveri eller i något av bolagen som var kopplade till företaget? Känner du någon som har gjort det? Har du en ärvd sidensjal från Almgrens sidenväveri eller ett klädesplagg från Almgrens kappfabrik eller Almgrens konfektion?
Lärare, vi vill hålla kontakten mer er!
Vi vill hjälpa er att lyfta kvinnohistoria i undervisningen och har flera roliga och enkla projekt som ni kan genomföra med era elever. Anmäl er till vår maillista för pedagoger och lärare, så får ni ett par mail per år när vi vill presentera vårt undervisningsmaterial. Vi bjuder också in till dialog när vi tar fram nya satsningar mot skolan, för er som är sugna på att komma med kloka inspel så att materialet blir så användbart som möjligt för er. Hoppas vi hörs framöver!
Bibliotekstjänst ger "Arkivism: en handbok" full pott
Arkivism: en handbok får full pott i helhetsbetyg av Bibliotekstjänst, skriven av lektören Elisatbeth Brännström.
“Boken når mer än väl upp till sina tre huvudsyften: att förklara vilken funktion arkiven har och har haft, att guida läsaren genom sökandet efter kvinnor som knappt lämnat några spår och att lära ut hur man med gott resultat arkiverar sitt eget liv och gör sig själv delaktig i den historiska processen.”
Upptäck platserna på Södermalm där barnmorskans historia utspelat sig
Barnmorskan har varit en doldis i Stockholms historia och samtidigt spelat en avgörande roll i människors liv. På Barnmorskans dag den 5 maj bjöd vi in till en digital stadsvandring på Södermalm – från Slussen till Södra BB, i spåren av barnmorskans historia. Vi presenterar de platser som historikern Lisa Öberg gjorde avstamp vid.
Om #Arkivism i Dagens Nyheter
“Fortfarande är det så att det nya material som arkiveras i betydligt större utsträckning handlar om män än om kvinnor.”
Arkivism: en handbok lyfts som historisk nyhet i Dagens Nyheter av Augustprisbelönade fackboksförfattaren Magnus Västerbro.
Vandra i barnmorskans spår på Södermalm
Barnmorskan har varit en doldis i Stockholms historia och samtidigt spelat en avgörande roll i människors liv. På Barnmorskans dag den 5 maj kl. 16.00 bjuder vi in till en digital stadsvandring i barnmorskans spår – från Slussen till Södra BB, tillsammans med guiden och historikern Lisa Öberg.
Bira, bärs och fackligt organiserade brudar på första maj
I dag är det första maj, arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Hoppa in i tidsmaskinen och färdas tillbaka till 1901, där utarbetade dalkullor brygger öl till de alltmer törstiga stockholmarna. En dag får de arbetande kvinnorna på Münchenbryggeriet nog – och organiserar sig.
På besök i SVT Morgonstudion
SVT Morgonstudion bjöd in oss för att prata om hur vi ska synliggöra fler kvinnor i historien genom Arkivism: en handbok. Vi lyfte bland annat Mazahr Makatemele som kom från Sydafrika till Kalmar 1862. Hon var då en av de första personerna med afrikanskt ursprung i Sverige. I handboken berättar journalisten Rafaela Stålbalk Klose om hur hon grävt i arkiven efter spår från Makatemele.
Nu finns Arkivism: en handbok här!
I dag kom Arkivism: en handbok ut i bokhandeln – och den är här för att förändra framtidens historieskrivning!
Om Arkivism i SVT Kulturnyheterna
SVT Kulturnyheterna följde med när vi besökte vår medlemsorganisation Centrum för Näringslivshistoria – världens största näringslivshistoriska arkiv, för att prata om kvinnors frånvaro i arkiven och vad vi gemensamt kan göra för att förändra det genom #Arkivism.
Om #Arkivism i TV4 Nyhetsmorgon
“Kvinnor i dag arkiverar sig inte alls i samma utsträckning som män. Det behöver vi ändra på för att vi om hundra år ska ha en annan historieskrivning och en mer sann bild av vår tid i dag”.
Lina Thomsgård, chef på Stockholms Kvinnohistoriska och Mia Skott, historiker och skribent gästade TV4 Nyhetsmorgon i morse för att berätta om Arkivism: en handbok som släpps nu på fredag.
Röster om Arkivism
Som en del av vår stora satsning Arkivism kommer vi bygga upp ett digitalt kartotek som ger dig en ingång med låga trösklar till arkivens värld. Du kommer möta arkivarier, konstnärer, forskare, författare, kvinnor som har eller vill arkivera sig, och många andra.
Redan nu vill vi presentera journalisten och författaren Fatima Bremmer som har grävt i arkiven, och Christina Jutterström, journalist och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter samt VD för SVT, som arkiverat sitt material.
Höj volymen, rensa undan på golvet och fixa egen klubb
Årets Kulturnatt Stockholm går av stapeln på valfri skärm den 24 april och vi har äran att stå för hela finalen! Tillsammans med Scenkonstmuseet bjuder vi på hemmadansgolv, samtal och musik.
När jag inser att framtidens historiker inte kommer hitta kvinnorna i arkiven när de ska berätta om vår tid
Fler berättelser behöver sparas för framtiden – din också! Lösningen hittar du i Arkivism: en handbok som är här för att förändra historieskrivningen. Ges ut 23 april i samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Volante.
Romernas internationella dag uppmärksammas världen över
I morgon den 8 april uppmärksammas romernas internationella dag världen över till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. I vår poddserie Kvinnans Plats hör du berättelsen om författaren och aktivisten Katarina Taikon som 1945 flyttade in i ett hus under Årstabron med sin familj. Taikons egna erfarenheter av diskriminering blir en viktig drivkraft i hennes kommande kamp för romers rättigheter.
Jogga historiskt med Linda Skugge i lurarna
Stockholms Kvinnohistoriska presenterar stolt och med höga knän: HISTORISK JOGGING i ljudformat! Ta en allmänbildande springtur i sällskap av skribenten, springfantasten och kulturprofilen Linda Skugge, som satt samman en historisk joggingsträcka fylld av betraktelser om beryktade dödsolyckor och bränder, operasångerskor, gudinnor, makalösa slott med vilda fester och Drottning Kristina.
Ett samtal om #Arkivism
Vad kan du göra för att framtiden ska minnas allt du, din mamma eller mormor gjort? Och hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Ett samtal om #Arkivism – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att förändra framtidens historieskrivning.
Kära lärare som planerar er höst
I september för hundra år sedan ägde ju det första riksdagsvalet rum där kvinnor fick rösta. Värt att fira med era elever! Därför har vi tagit fram skolutställningen 100 år genom 10 saker, där din skolklass bygger ett eget minimuseum genom att ställa ut saker ur deras vardag som berättar hur Sverige blev ett mer jämställt och demokratiskt land.