
NYHETER
Här hittar du alla museets nyheter på ett och samma ställe. Bläddra genom våra artiklar för att få de senaste insikterna och uppdateringarna.
Berätta din mammas historia genom en av dina saker!
Din mamma är historisk – berätta om henne genom en av dina saker! På Arkivens dag den 13 november bjuder vi in till en festlig release av post-utställningskatalogen MAMI: AMA: MÖDRAR på Botkyrka Konsthall. Tillsammans med konstnärerna och kulturarbetarna bakom publikationen riktar vi strålkastarljuset mot mammorna. Nu har du möjlighet att bidra med din mammas historia – på plats eller digitalt.
Pleasure + digital historielektion om porr
På tisdag visar vi "Pleasure" av Ninja Thyberg på Klarabiografen! I filmen möter vi 20-åriga Linnéa som lämnar småstadslivet i Sverige för Los Angeles med målet att bli världens nästa stora porrstjärna. Men vägen dit visar sig vara krokigare än hon anat.
Kan kvinnor ha agens i porrindustrin? Kan de ha nöje av den eller blir de bara exploaterade? Det undersöker regissören Ninja Thynberg i Pleasure. För att ge en historisk kontext till filmen får publiken även möjligheten att se vår historielektion om porrens 1900-tal med ekonomihistorikern Klara Arnberg – hemifrån.
Här låg Kvinnornas rösträttsbyrå 1908–1917
År 1908 flyttade Kvinnornas rösrättsbyrå in på Lästmakargatan 6 för att fortsätta sin kamp för kvinnlig rösträtt. Tretton år senare fick kvinnor till slut rösta i ett riksdagsval i Sverige. Byrån drevs av Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) och var ett centrum för pionjärer som Anna Whitlock, Agda Montelius, Anna Lindhagen och Elin Wägner.
Besök platsen på torsdag den 16 september kl. 16.00 när Samfundet St:Erik inviger en kulturhusskylt för att uppmärksamma historien som utspelat sig där och att det är hundra år sedan Stockholmskvinnorna gick till valurnorna för att rösta för första gången.
100 år av kvinnlig rösträtt
Den 10 september 1921 – för 100 år sedan, fick kvinnor till slut rösta i riksdagsvalet i Sverige. Något som tidigare sågs som något helt otänkbart. Men hur gick det till? Vi har samlat tips på fördjupning.
En historielektion om aborträttens historia i Sverige
Historiskt sett har Sverige haft mycket stränga straff för abort. Ända fram till 1864 var det dödsstraff för fosterfördrivning som abort kallades då. Den fria aborten infördes i Sverige först 1975. I vår historielektion berättar idéhistoriern Lena Lennerhed om vägen dit och tiden efter. Om politisk kamp, reformer och abortmotstånd.
Sveriges första kvinnojour för romska och resande kvinnor
Vi befinner oss hemma hos 66-åriga Rosita Grönfors – grundaren bakom Sveriges första kvinnojour för romska och resande kvinnor. Väggarna är täckta av pärmar och böcker, och i rummet står en soffa. Härifrån sköter Grönfors främst det administrativa arbetet med kvinnojouren, men det har också hänt att våldsutsatta kvinnor kommit dit för att få skydd vid behov.
Organisera och demokratisera — om att göra sin röst hörd
Lyssna på samtalet om demokrati som spelades in en varm sommardag på Kulturhusets tak! Vi lever i en tid där vi skapar, driver, kämpar och organiserar oss. Genom sociala medier och hashtags kan vi starta omvälvande globala rörelser såsom #MeToo och #BlackLivesMatter genom några klick. Om hundra år är det vår tid som är historia. Hur har människors engagemang sett ut de senaste hundra åren? Vad kommer framtiden minnas av allt vi gjort? Vilka röster kommer saknas? Och hur ser vi till att fler berättelser bevaras för framtiden?
Om brudarna bakom bärsen på den internationella öldagen
Bira, bärs, bärka. Kärt barn har många namn – och i dag firas den gyllene dryckens alldeles egna dag. Den internationella öldagen finns till för att uppmärksamma de som står bakom ölen – alla bartenders och bryggerskor runt om i världen. Hur såg egentligen vardagen ut för brudarna bakom bärsen – alla de kvinnor som arbetade på bryggeriet eller ölkaféet?
Tecknaren om Arkivism: en handbok
“Arkivkärlek ligger i tiden”, skriver Maina Arvas i ledaren i nummer 2 av tidningen Tecknaren. Hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Svaren finns i Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. Boken ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska.
Gefle Dagblad skriver om Kvinnans Plats
Gefle Dagblad skriver i dag om vår poddserie Kvinnans Plats och det senaste avsnittet “Så tog gymnastiklärarinnan basketplanerna till Sverige, 1896”. I artikeln intervjuas också Sandra Åhman, producent på Stockholms Kvinnohistoriska och projektledare för Kvinnans Plats.
Lyssna på premiäravsnittet av säsong två i Kvinnans Plats
Spänn öronen! I dag släpper vi det första avsnittet av säsong två i vår poddserie Kvinnans Plats, och vi börjar på basketplanen. I säsong två rör vi oss mellan taxibilar, kvinnojourer, skönhetstävlingar, “horbaler” och in i filmens värld. Vi börjar på basketplanen, följ med!
Gå på historisk upptäcksfärd i sommar
Staden kryllar av historier – upptäck dom tillsammans med oss! I Stockholms Kvinnohistoriskas vandringar får du följa en guide som grävt fram berättelser som utspelat sig på olika platser runt om i staden. I sommar presenterar vi två stadsvandringar som tar dig med på en historisk upptäcktsfärd på Södermalms gator. Följ barnmorskan som hastar fram till nästa förlossning i en tidsresa från medeltid till 1900-tal, från Slussen till Södra BB. Gå i den lesbiska transpionjären Eva-Lisa Bengtsons fotspår – från 1960-talets första klubb för transpersoner på Östgötagatan till byggandet av kvinnohus och gemenskapen i Jerry’s damklubb.
Om museer utan byggnad i Utställningskritik
Anna Tascha Larsson, vikarierande chef på Stockholms Kvinnohistoriska blir intervjuad i det senaste numret av Utställningskritik – Sveriges enda tidskrift om museer och utställningskritik. Om att vara byggnadslös, möjligheter och utmaningar med digitaliserad verksamhet och att inte ha en egen samling.
Vandra i barnmorskans spår på Södermalm i sommar
"Man kommer att få se på barnmorskan på ett helt nytt sätt. Det är ett yrke som ofta glöms, men vi alla har ju en relation till barnmorskan. – Lisa Öberg i Vårdfokus
I sommar har du möjlighet att följa barnmorskan på Södermalm som hastar fram för att hinna till nästa förlossning – i en tidsresa från medeltid till 1900-tal.
Vi gästar Hello Worlds digitala sommarkollo tillsammans med datasnillet och programmeraren Olga stern
Häng med på ett digitalt äventyr när vi gästar Hello World!s digitala sommarkollo tillsammans med datasnillet och programmeraren Olga Stern.
Det må ha varit en man som tog dom första stegen på månen – men det var en kvinna som skrev koden som gjorde det möjligt. Tillsammans med programmeraren och författaren Olga Stern inleder vi tre eftermiddag med att lyfta fram teknikhistoriens kvinnliga pionjärer som gjort världen lite mer digital.
Om arkiv och makt på den internationella arkivdagen
Hej hopp, i dag är det den internationella arkivdagen! Visste du att arkiven är en av de bärande strukturerna i samhällsbygget? I Arkivism: en handbok påminner historikern och journalisten Lars Ilshammar oss om hur makt och arkiv hör samman.
Vill du lära dig att skapa spel eller bygga hemsidor i sommar – helt gratis? Då har du hittat rätt! 💻
Tillsammans med Hello World!, Rinkeby Folkets hus, Järva i samverkan och Familjebostäder bjuder vi in till gratis inspirationspass i digitalt skapande och programmering för tjejer och icke-binära i åldern 8–18 år i Rinkeby. Inga förkunskaper krävs. Anmäl dig redan i dag, ett begränsat antal platser finns!
(En kort) historielektion: om studenten
Att ta studenten som kvinna har inte alltid varit en självklarhet. Studentmössan var från början en utmärkelse avsedd endast för män. Men den 3 juni 1870 bröts monopolet, när riksdagen klubbade igenom att kvinnor har rätt att ta studentexamen, om än enbart som privatist*. Det var först 1927 som riksdagen beslutade om att öppna statliga läroverk även för kvinnor.
Här dyker vi upp i veckan och lyfter historia
Upptäck kvinnohistoria nere i arkiven och från höga höjder. Vågar du följa med? Vi bjuder på digitalt arkivbesök hos Stockholms stadsarkiv och samtal om organisering, demokratisering och historieskrivning på Kulturhuset Stadsteaterns tak.
Organisera och demokratisera – för att göra sin röst hörd
Varmt välkommen till ett samtal om demokrati, organisering och att skriva historia – från höga höjder. Hör Prudence Woodford-Berger, socialantropolog och kvinnorätts- och människorättsförsvarare, Pia Laskar, historiker, Emma Dominguez, konstnär och Azmara Nigusse, intendent i ett samtal om att skriva historia. Hur har människors engagemang sett ut de senaste hundra åren? Vilka röster saknas? Och hur ser vi till att fler berättelser finns bevarade i framtiden?